Tidligere grisebonde ble fødselshjelper i røykepause

Per kastet krykkene for å hjelpe Silje (21).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den tidligere grisebonden Per Lunde fra Horten skulle bare ha seg en luftepause utenfor sykehuset etter en operasjon, men kastet krykkene og glemte all smerte da han oppdaget at en kvinne var i ferd med å føde på en benk.

Det var 27. februar at dramaet utspant seg: Småbarnsforeldrene Espen Ravndal (22) og Silje Fossberg Thorvaldsen (21) var på handletur i Sandefjord. Silje var høygravid, og handleturen måtte avbrytes da hun skjønte at fødselen var nærmere forestående enn antatt.

- Da jeg fødte min forrige sønn, tok fødselen tolv timer. Og siden det meste kjentes likt ut denne gangen, regnet jeg med at vi hadde god tid, sier Silje til Tønsbergs Blad.

Men hun tok feil. De satte kursen mot sykehuset i Tønsberg. Det samme gjorde farmor Eva, som gjerne ville være til stede under fødselen. Men ingen ante hva som deretter skulle skje.

- Da jeg reiste meg fra bilen, skjønte jeg at dette ikke kom til å gå. Hodet var allerede halvveis ute, forklarer Silje.

Buksetrøbbel

Hun stabbet seg gjennom svingdøren og la seg på nærmeste benk. Espen og farmor stormet til for å hjelpe, men kampen mot Siljes store sko og snekkerbukse skapte trøbbel.

Samtidig sto den tidligere grisebonden og nåværende leder i foreningen ADHD Norge, Per Lunde, utenfor sykehuset for å trekke frisk luft etter en kneoperasjon. Han oppdaget hva som skjedde på benken, og glemte både smerter og krykkene han støttet seg på.

- Jeg så at de halte og dro for å få av henne buksa. Men benken var så glatt, at hun bare flyttet seg fram og tilbake. Derfor satte jeg meg bak Silje og holdt henne fast i skuldrene, sier Per til avisa.

Skrek ikke

Da buksa endelig var av, var den nyfødte halvveis ute. Per tok tak i Siljes kne, mens Eva støttet resten av kroppen hennes. Samtidig dro Espen sønnen forsiktig ut, og klokken 18.10 var Benjamin kommet til verden.

Espen ga sin nyfødte sønn videre til farmor Eva. Hun trykket den lille til sitt bryst.

Men Benjamin skrek ikke. Det var da Per Lunde våknet til. Med rolig stemme forklarte han at Eva måtte rense den lilles munn for slim. Deretter skrek Benjamin av full hals.

En jordmor kom deretter løpende og trillet bort mor og sønn. Farmor kjørte hjem. Lunde sto igjen i sykehusets resepsjon, med avrevet kanyle i armen og blod overalt. Han syntes ikke det var noen vits i å fortelle hva som skjedde, fordi det ville være vanskelig for noen å tro at han tok imot et barn i løpet av røykepausen.

Tre uker senere møtte han Silje og Benjamin igjen, og ble behørig takket for hjelpen.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer