Tidligere heroinmisbrukere blir helsepersonell

Myndighetene har null kontroll. - Jeg vil ikke at en slik person skal ta seg av min bestemor, sier studentleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Det finnes både helsepersonell og helsestudenter i Norge som går på metadon. Det er imidlertid helt tilfeldig om autorisasjonsmyndighetene får vite om dem, skriver tidsskriftet Sykepleien.

Frykter store mørketall

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (Safh) bekrefter overfor fagbladet at de ofte får henvendelser fra helsepersonell og publikum om metadonbrukere som er helsestudenter.

- Vi har ikke statistikk over hvor mange henvendelser vi får, eller hvor stort problemet er, sier direktør i Safh, Per Haugum. Han mener mørketallene på helsepersonell med rusproblemer er store.

- Grovt regnet er det 350 000 personer med autorisasjon i vårt register. Vi regner med at 5- 10 prosent av den norske befolkning har et rusproblem. At helsepersonell er annerledes enn andre, er det ingen grunn til å tro, sier han.

Haugum sier autorisasjonskontoret ikke har noe system for å fange opp tidligere tunge rusmisbrukere.

- Skolen har ansvaret

Videre skriver Sykepleien at Høgskolen i Oslo (HiO) har hatt studenter som er under legemiddelassistert rehabilitering (LAR). HiO har søkt Helsetilsynet om råd, og fikk til svar at «bruk av opiater som hovedregel må anses som uforenlig med virksomhet som helsepersonell.»

INGEN KONTROLL: Myndighetene klarer ikke hindre at tidligere rusmisbrukere blir helsepersonell. Foto: EIVOR ERIKSEN/METTE RANDEM
INGEN KONTROLL: Myndighetene klarer ikke hindre at tidligere rusmisbrukere blir helsepersonell. Foto: EIVOR ERIKSEN/METTE RANDEM Vis mer

NSFs studentleder Stian Skare forstår ikke at sykepleierhøgskoler finner problemstillingen vanskelig.

- For å få metadon må du ha et langvarig misbruk bak deg. Vi vet i tillegg at 50 prosent av de som er på legemiddelassistert rehabilitering har ett tilleggsmisbruk. Jeg vil ikke at en slik person skal ta seg av min bestemor, sier han.

Skare er også klar på hvor ansvaret ligger.

- Det er skolene som skal vurdere studentenes egnethet. Så ansvaret ligger der. Dersom en skole synes det er greit å utdanne metadonbrukere til sykepleiere, synes jeg det sier noe om skolenes forståelse av hva metadon er, hvilken risiko helsepersonell på slike medisiner kan være for pasientene og folks tillit til helsevesenet, sier han.

Tidligere heroinmisbrukere blir helsepersonell
Tidligere heroinmisbrukere blir helsepersonell