Tidligere hysj-sjef: - Fikk ikke vite at UD-ansatte var KGB-registrert

Per Sefland husker den omstridte boka, men ble ikke orientert om norske navn.

- IKKE ORIENTERT: Tidligere POT-sjef Per Sefland avvsier at Utenriksdepartementet orienterte POT om at to av navnene på to av deres ansatte dukket opp i avskrifter av KGBs arkiver over kontakter i utlandet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- IKKE ORIENTERT: Tidligere POT-sjef Per Sefland avvsier at Utenriksdepartementet orienterte POT om at to av navnene på to av deres ansatte dukket opp i avskrifter av KGBs arkiver over kontakter i utlandet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland bekreftet i dag at to personer i Utenriksdepartementet (UD) i 2001 ble innkalt til møte, da navnene deres dukket opp i den russiske KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhins eget arkiv.

- Ingen forhåndsvarsel Mitrokhins arkiv er basert notater og kopier av KGB-arkivet i Moskva fra den kalde krigen.

Tidligere sjef i POT (Politiets overvåkingstjeneste, nå PST), Per Sefland, avviser at han i 2001 ble orientert av UD om at to tjenestemenn i departementet var omtalt som KGB-kontakter.

- Jeg hørte den gang om at Mitrokhin skulle skrive en bok. Jeg har aldri, tror jeg, fått en forhåndsvarsel om hva boken skulle inneholde, som for eksempel navn på nordmenn som fantes i arkivet, sier Sefland til Dagbladet.

Sefland understreker at saken er over ti år gammel og han derfor vil ta visse forbehold.

Kunne tatt kontakt I 2001 holdt daværende utenriksråd Bjarne Lindstrøm, en av Jaglands nærmeste, selv et møte med de to som var nevnt i arkivet. Det opplyste Jagland til Dagbladet tidligere i dag. Lindstrøm selv vil ikke kommentere dette.

- I min tid som POT-sjef hadde jeg tidvis samtaler med daværende utenriksråd Bjarne Lindstrøm. Jeg kan ikke husket at det kom noen informasjon om Mitrokhins bok eller de to ansatte som var oppført i hans arkiver, sier Sefland.

- Ville det vært naturlig at UD varslet sikkerhetstjenesten dersom det kom fram påstander om at de to var kilder for KGB?

- Avhengige av indikasjonene, så kunne det vært naturlig at de tok kontakt med POT. Men dette er langt tilbake i tid og jeg vil ikke konkludere rundt dette i dag, sier Sefland.

Justisminister husker ikke Hanne Harlem var justisminister da boka med navn på norske KGB-agenter ble stanset.

Hun sier hun ikke husker ikke noe om en slik sak.

- Det er ti år siden, og jeg kan ikke garantere at jeg ikke har hørt det, men det ringer ingen bjeller, sier den tidligere justisministeren for Arbeiderpartiet til NRK.

Taus Jagland Tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland uttalte seg til pressen tidligere i dag, men ville i kveld ikke svare på flere spørsmål om hans rolle rundt konfrontasjonen med de to UD-ansatte.

Dagbladet ovesendte flere spørsmål til Jagland via hans talsmann Flemming Kjerschow. Blant annet spurte Dagbladet om Jagland vet om POT ble kontaktet da det ble klart at to ansatte i UD figurerte i KGB-arkivene.

- Jagland viser til sine tidligere uttalelser i denne saken. Han ble orientert om håndteringen av saken av departementsråd Bjarne Lindstrøm. Det er alt han har å si, sier Kjerschow i kveld.

BLE TAUS: Tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland vil ikke svare på flere spørsmål angående boka om KGBs operasjoner i Norge og de to ansatte i UD som ble nevnt. Foto:  Keith Hammett / Dagbladet
BLE TAUS: Tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland vil ikke svare på flere spørsmål angående boka om KGBs operasjoner i Norge og de to ansatte i UD som ble nevnt. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer