Tidligere hysj-sjef: - Fikk ikke vite at UD-ansatte var KGB-registrert

Per Sefland husker den omstridte boka, men ble ikke orientert om norske navn.

- IKKE ORIENTERT: Tidligere POT-sjef Per Sefland avvsier at Utenriksdepartementet orienterte POT om at to av navnene på to av deres ansatte dukket opp i avskrifter av KGBs arkiver over kontakter i utlandet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- IKKE ORIENTERT: Tidligere POT-sjef Per Sefland avvsier at Utenriksdepartementet orienterte POT om at to av navnene på to av deres ansatte dukket opp i avskrifter av KGBs arkiver over kontakter i utlandet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland bekreftet i dag at to personer i Utenriksdepartementet (UD) i 2001 ble innkalt til møte, da navnene deres dukket opp i den russiske KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhins eget arkiv.

- Ingen forhåndsvarsel Mitrokhins arkiv er basert notater og kopier av KGB-arkivet i Moskva fra den kalde krigen.

Tidligere sjef i POT (Politiets overvåkingstjeneste, nå PST), Per Sefland, avviser at han i 2001 ble orientert av UD om at to tjenestemenn i departementet var omtalt som KGB-kontakter.

- Jeg hørte den gang om at Mitrokhin skulle skrive en bok. Jeg har aldri, tror jeg, fått en forhåndsvarsel om hva boken skulle inneholde, som for eksempel navn på nordmenn som fantes i arkivet, sier Sefland til Dagbladet.

Sefland understreker at saken er over ti år gammel og han derfor vil ta visse forbehold.

Kunne tatt kontakt I 2001 holdt daværende utenriksråd Bjarne Lindstrøm, en av Jaglands nærmeste, selv et møte med de to som var nevnt i arkivet. Det opplyste Jagland til Dagbladet tidligere i dag. Lindstrøm selv vil ikke kommentere dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer