DØD: Tidligere visestatsminister og IRA-leder Martin McGuinness fotografert i parlamentsbygningen i Belfast i Nord-Irland i januar.  Foto:  REUTERS/Clodagh Kilcoyne/
DØD: Tidligere visestatsminister og IRA-leder Martin McGuinness fotografert i parlamentsbygningen i Belfast i Nord-Irland i januar.  Foto:  REUTERS/Clodagh Kilcoyne/Vis mer

Tidligere IRA-leder Martin McGuinness er død

Ble 66 år gammel. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere visestatsminister i den nordirske selvstyreregjeringen Martin McGuinness er død. Han ble 66 år gammel, melder BBC.

McGuinness representerte Sinn Féin, og var en tidligere provinsleder i IRA før han var med på å skape fred.

Han skal ha lidd av en sjelden hjertetilstand.

BERØMT HÅNDTRYKK: Da dronning Elizabeth II og Martin McGuinness håndhilste i 2012 ble det ansett som et historisk øyeblikk, som representerte forsoning mellom tidligere fiender. Foto: Pa Photos         
BERØMT HÅNDTRYKK: Da dronning Elizabeth II og Martin McGuinness håndhilste i 2012 ble det ansett som et historisk øyeblikk, som representerte forsoning mellom tidligere fiender. Foto: Pa Photos          Vis mer

McGuinness var visestatsminister fra mai 2007 og helt fram til i januar i år. Da trakk han seg i protest mot koallisjonspartner Democratic Unionist Partys håndtering av en energskandale, ifølge BBC.

Dermed brøt regjeringssamarbeidet sammen, og det ble holdt nyvalg tidligere denne måneden.

Radikalisert

McGuinness vokste opp i Derrys Bogside, et av områdene som var sentralt i Nord-Irland-konflikten. Han ble radikalisert og i 1972, under det som fikk navnet Bloody Sunday der 13 katolske demonstranter ble drept, var han nestkommanderende i IRA i sin hjemby.

Han ble senere dømt etter å ha blitt arrestert i nærheten av en bil som inneholdt eksplosiver og ammunisjon. Han ble også dømt for IRA-medlemskap og satt i fengsel i to perioder.

Fredsmegler

Lederegenskapene hans ble oppdaget tidlig og bare 22 år gammel ble han flydd til London sammen med Gerry Adams, som senere ble Sinn Féins leder, for hemmelige samtaler med den britiske regjeringen.

Han har selv fortalt at han forlot IRA i 1974. Senere ble 66-åringen politiker og en nøkkelspiller i forhandlingene om Langfredagsavtalen, som dannet grunnlag for fredsprosessen i Nord-Irland.