Tidligere kinesisk sikkerhetssjef etterforskes for korrupsjon

Var en av landets mektigste politikere i ti år.

ETTERFORSKES: Tidligere sikkerhetssjef Zhou Yongkang etterforskes for korrupsjon. Foto: Jason Lee / Reuters
ETTERFORSKES: Tidligere sikkerhetssjef Zhou Yongkang etterforskes for korrupsjon. Foto: Jason Lee / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Zhou Yongkang, en tidligere partitopp i Kinas kommunistparti, er nå under etterforskning for korrupsjon, skriver avisa South China Morning Post.

Zhou har de siste ti årene vært en av landets mektigste politikere, og har styrt mye av Kinas hjemlige sikkerhetspolitikk.

Korrupsjonssaken mot den pensjonerte politikeren kan sende større politiske sjokkbølger enn rettssaken mot Bo Xilai, skriver avisa.

Zhou Yongkang og Bo Xilai har vært nære samarbeidspartnere og allierte i mage år. Da nyhetsbyrået Reuters kontaktet det kinesiske utenriksdepartementet ville de ikke kommentere saken.

Frustrasjon Allerede da Zhou pensjonerte seg fra nasjonalkongressen i november begynte ryktene om en mulig etterforskning av ham og hans familie å versere, men det var ikke før under et hemmelig møte tidligere denne måneden at alle pensjonerte toppledere sluttet seg til avgjørelsen om en etterforskning, skriver South China Morning Post.

Frustrasjonen innad i partiet over korrupsjon og den enorme formuen Zhou har bygget seg opp, skal ha vært noe av årsaken til avgjørelsen.

Nå vil president Xi Jinping bruke saken mot Zhou Yongkang for å forsterke sin egen kampanje mot korrupsjon i politikken, ifølge kilder South China Morning Post har snakket med.

Presidenten har bedt politiet om å «komme til bunns» i saken.

Månedsvis Det er første gang siden Kulturrevolusjonen for 40 år siden at et medlem av «Politburo Standing Committee» etterforskes for økonomisk kriminalitet.

Myndighetene startet også etterforskning av China National Petroleum Corporation (CNPC) denne uka, hvor Zhou var leder på starten av 90-tallet. Etterforskningen av Yongkang vil fokusere på hans tid i CNPC og Sichuan.

De siste dagene har det kommet fram at fire topper i selskapet er under etterforskning. En av disse er Li Hualin, som tidligere jobbet som Zhous sekretær.

Kinesiske statsmedier rapporterer sjelden om saker, og torsdag kunne en på flere medier lese at Yongkang hadde sendt blomster til begravelsen til atomforskeren Liu Xiyao. Denne lille nyheten kan tolkes som at Zhou Yongkang fortsatt støttes av landets ledere, skriver Reuters.

Det er foreløpig usikkert om saken vil sendes videre til myndighetene for en nærmere etterforskning. Ifølge Soutn China Morning Post skal etterforskerne i partiet ha brukt månedsvis på å innhente bevis, før det ble bestemt å åpne etterforskning.

I NORD-KOREA: Her er Zhou Yongkang sammen med den avdøde nordkoreanske lederen Kim Jong Il i 2011. Foto: Korean Central News Agency / AP Photo
I NORD-KOREA: Her er Zhou Yongkang sammen med den avdøde nordkoreanske lederen Kim Jong Il i 2011. Foto: Korean Central News Agency / AP Photo Vis mer