DØMT: En tidligere salgssjef for Øst-Europa i Kongsberggruppen er dømt til fire og et halvt år i fengsel for grov økonomisk utroskap, grovt skattesvik, og selvvask.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX
DØMT: En tidligere salgssjef for Øst-Europa i Kongsberggruppen er dømt til fire og et halvt år i fengsel for grov økonomisk utroskap, grovt skattesvik, og selvvask. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Økonomisk kriminalitet

Tidligere Kongsberg-direktør dømt til 4,5 år i fengsel

Dømt for grov økonomisk utroskap, grov selvvask og grovt skattesvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dag Tore Sekkelsten (58), en tidligere salgssjef for Øst-Europa i Kongsberg Defence Communications, er i en Økokrim-sak dømt til fire og et halvt år i fengsel.

Sekkelsten er dømt for grov økonomisk utroskap, grov selvvask og grovt skattesvik, ifølge dommen fra Asker og Bærum tingrett.

- Grovt brudd på tillit

- Dommen sender et viktig signal om at den som bevisst handler i strid med selskapets interesser risikerer lang fengselsstraff og inndragning av utbyttet fra den straffbare handlingen, sier førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo i Økokrim i en pressemelding.

58-åringen hadde «vide fullmakter til å inngå agentavtaler, og handlingene han nå dømmes for innebærer et grovt brudd på den tillit han var gitt», kommer det fram i dommen. Avtalene ble inngått i Romania mellom 2000 til 2007.

Sekkelsten har nektet straffskyld for utroskap og hvitvasking, men innrømmet delvis straffskyld for grov skatteunndragelse, kommer det fram i dommen.

Anker dommen

Han ble tiltalt for å ha vært med å utforme fiktive konsulentkontrakter og overprisede kontrakter med leverandører knyttet til kontrakter med offentlige institusjoner i Romania.

Sekkelsten har vært ansatt i Kongsberggruppen siden slutten av 1980-tallet. Han var salgssjef med ansvar for Øst-Europa fra 1995.

- Han reagerer sterkt på dommen. Selv om han er glad for at retten så at det ikke var grunnlag for store deler av utroskapstiltalen, reagerer han sterk på bevisvurderingen for de delene han er dømt for, sier forsvarer Christian B. Hjort.

Han opplyser om at dommen ankes.

58 år gamle Sekkelsten ble ifølge Kongsberggruppen avskjediget fra jobben i 2015, som følge av brudd på interne retningslinjer.

- Vi tar dommen til etterretning, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberggruppen i en kort kommentar til Dagbladet.