Tidligere krigsherre kan gå fri

Årsak: Somling med papirer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tidligere krigsherren Thomas Lubangas rettssak ville være den første saken oppe i Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Lubanga ble anholdt i 2006, siktet for å rekruttere og bruke barnesoldater under den brutale fireårskrigen i Kongo.

Nå vurderer domstolen å løslate den tidligere krigsherren, ifølge BBC.

Årsaken er at viktige papirer ikke har blitt overlevert fra tiltalemyndighetene til Lubangas forsvarere. De 200 papirene skal visstnok inneholde betydelig bevismateriale.

- Rettsprosessen har blitt forstyrret såpass at det går utover de konstituerende elementene i en rettferdig rettsak, står det i kunngjøringen fra domstolen.

Fire millioner mennesker er estimert til å ha dødd i de etniske konfliktene i Kongo. Thomas Lubanga ledet militsgruppen Unionen av kongolesiske patrioter som hovedsakelig kjempet i nord-øst. 

Lubanga nekter straffeskyld.

Den tidligere krigsherren mener han blir straffet av det internasjonale samfunnet for å ha nektet å gitt gruvedriftkonsesjoner til utenlandske firmaer i områder han kontrollerte.

PÅ TILTALEBENKEN: Tomas Lubanga er tiltalt for å ha kidnappet barn, og senere brukt dem som barnesoldater. Nå kan den tidligere krigsherren gå fri. Foto: Rob Kerris, AFP
PÅ TILTALEBENKEN: Tomas Lubanga er tiltalt for å ha kidnappet barn, og senere brukt dem som barnesoldater. Nå kan den tidligere krigsherren gå fri. Foto: Rob Kerris, AFP Vis mer
Tidligere krigsherre kan gå fri
HÆRLEDER: Lubanga ledet militsen Unionen av kongolesiske patrioter.