Tidligere Kripos-topp: - Burde vært gjort for lenge siden

- Politiets nye spesialgruppe har vært et udekket behov.

ETTERLENGTET:  Sturla Osen (t.v.), her sammen med advokat Frode Skogvold i forbindelse med en annen sak i 2007, mener det var på høy tid å opprette en spesialgruppe for kriminalsaker.Foto:  Leif Stang /Dagbladet
ETTERLENGTET: Sturla Osen (t.v.), her sammen med advokat Frode Skogvold i forbindelse med en annen sak i 2007, mener det var på høy tid å opprette en spesialgruppe for kriminalsaker.Foto: Leif Stang /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Under min tid i Kripos var praksisen at vi tok tak i gamle saker når vi ikke var uteog jobbet på drapssaker, sier Sturla Osen til Dagbladet. 

Politidirektoratet oppretter en spesialgruppe som vil kunne etterforske kriminalsaker som politidistriktene enten har henlagt eller har problemer med å komme videre med. Dette skjer nå i kjølvann av kritikken som denne uka har haglet rundt politiets håndtering av den såkalte Monika-saken i Bergen. 

- Burde vært gjort før Osen har mer en 30 år bak seg i Kripos, som etterforsker, etterforskningsleder og som leder av Mordkommisjonen. Han innrømmer at det under hans tid i etaten aldri ble snakket om behovet for en organisert spesialgruppe for kriminalsaker, og mener at dette nå er sårt tiltrengt for politiet. 

- At det i dag er besluttet å opprette en slik gruppe, er veldig positivt og det burde vært gjort for lenge siden. Det er bra at man får en gjennomgang av slike saker av hensyn til pårørende, sier Osen. 

- Kan øke oppklaringsprosenten Osen har stor tro på at den nye gruppa vil være et godt tilskudd for politiet, og for samfunnet: 

- Jeg vet at det i vanskelige saker ofte ligger et tips som man ikke har gått videre med, noe som ikke er blitt sjekket godt nok ut. En slik gruppe bestående av erfarne, håndplukkede etterforskere er i god tro på at vil føre til økt oppklaringsprosenten i kriminalsaker, sier han. 

Mange europeiske land har tilsvarende spesialgrupper etablert, og Osen peker på de gode mulighetene som ligger ved å høste kunnskap ved kan reise rundt og se hvordan andre jobber. 

- Teknologi vil også i føre til at det åpner seg nye muligheter fremover, sier han. 

Stiller seg undrende Osen er kritisk til hvordan politiet i Hordaland har håndtert saken rundt åtte år gamle Monika Sviglinskajas dødsfall i 2011. 

- Hvis det inntrykket som formidles gjennom mediene er riktig, for eksempel at man har en rute knust utenfra, og at man henlegger en sak med den konklusjon at en åtteåring har begått selvmord, så er dette i seg selv noe jeg stiller spørsmålstegn ved. Det skal bli interessant å se den videre prosessen i denne saken, sier han.