Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Tidligere leder, nestleder og to ansatte i SOS Rasisme siktet for grovt bedrageri

Politiet i Haugesund har siktet ytterligere fire personer i den tidligere SOS Rasisme-ledelsen etter medlemsjukset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere daglig leder i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen (57) har sittet varetektfenglset med brev- og besøkskontroll, siktet for underslag og hvitvasking, siden slutten av april. Han ble varetektsfengslet for fire nye uker i slutten av mai.

Han erklærer seg ikke skyldig, ifølge forsvareren.

Nå har politiet tatt ut siktelser mot ytterligere fire personer. Alle var i mange år satt sentralt plassert SOS Rasisme og ledet organisasjonens daglige drift.

Langvarig mistanke De fire personene har hatt status som mistenkt i saken i lengre tid, men har nektet helt eller delvis å forklare seg for politiet. Det førte til at politiet tok innkalte dem til rettslige avhør. De fikk da status som siktede i saken.

- Da de ble innkalt til rettslige avhør som mistenkt, så fikk de status som siktet i henhold til straffeprosessloven. De er nå siktet for grovt bedrageri, i henhold til straffelovens paragraf 271, sier politijurist Halvard Gardshol Bjørndal til Dagbladet.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å innhente en kommentar fra de fire siktede, men de har ikke besvart henvendelser.

- I går gjennomførte vi avhør med alle de fire. Avhørene har vært nyttige i etterforskningen. Vi får se om det holder, eller om det er ytterligere spørsmål vi trenger å få svar på, sier Bjørndal.

Avhørene fant sted i Haugesund tingrett i går via videolink til tingretter i andre byer, der flere av de siktede bor til daglig. Med status som siktet har de også rett til å få oppnevnt en advokat.

Bakgrunnen for etterforskningen av SOS Rasisme er politianmeldelser for bedrageri sendt av Barne- og likestillingsdepartementet (BLD), Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) og Kunnskapsdepartementets fagetat VOX. De to støttegiverne mener SOS Rasisme lurt til seg millionbeløp gjennom 2000-tallet. Regningen gikk til skattebetalerne.

• Les: Vi tømte kontoene og brente regnskapene

Sentrale personer Dagbladet kjenner identitetene til de fire siktede, men har valgt å anonymisere dem.

De fire hadde i mange år holdt sentrale verv og stillinger i SOS Rasisme. Fra midten av 2000-tallet til organisasjonen ble slått konkurs og ble lagt ned i fjor fylte de blant annet rollene som leder, nestleder, organisasjonssekretær og medlemsregisteransvarlig.

Tre av dem har i intervjuer med nasjonale medier hevdet aldri ble begått medlemsjuks i SOS Rasisme. SOS Rasisme gikk i 2010 hardt ut mot statlige myndigheter og hevdet anklagene var en heksejakt iscenesatt av nazister.

Den fjerde har aldri latt seg intervjue.
Tjen Folket
Alle personene som nå siktet har i mange år hatt sentrale verv i de kommunistiske mikropartiene Tjen Folket og ungdomsavdelingen Revolusjonær Kommunistisk Ungdom. Tjen Folket rykket nylig ut til forsvar for den varetektsfengslede Kjell Gunnar Larsen, som er en sentral skikkelse i kommunistpartiet Tjen Folket.

TALLENE SOM IKKE STEMMER: Dagbladets grafikk fra 2010 viser hvordan medlemstallene (gul graf) i SOS Rasisme steg enormt og skaffet organisasjonen store beløp i offentlig støtte. Dagbladet avslørte medlemsjukset samme år. Faksimile: Dagbladet mai 2010.
TALLENE SOM IKKE STEMMER: Dagbladets grafikk fra 2010 viser hvordan medlemstallene (gul graf) i SOS Rasisme steg enormt og skaffet organisasjonen store beløp i offentlig støtte. Dagbladet avslørte medlemsjukset samme år. Faksimile: Dagbladet mai 2010. Vis mer

- Kjell Gunnar Larsen og SOS Rasisme er uskyldige, og har dokumentert dette i flere sammenhenger. Dette er en hekseprosess, knapt uten sidestykke i moderne norsk historie, skrev partiet på sine hjemmesider.

Partiet mener jakten på SOS Rasisme og millionene organisasjonen mottok via medlemstriksing er en politisk motivert svertekampanje.

- Det er et gammelt og velbrukt knep fra myndigheter verden rundt å stemple opposisjon som kriminell, skriver partiet.

Dagbladet har avslørt hvordan penger bevilget til SOS Rasisme har endt opp med å finansiere aktiviteten i kommunistorganisasjonene og til ferie for en ansatt.

• Les: Vi brukte svarte kontoer og AUF-metoden

Norgeshistoriens største Mellom 2005 og 2010 opplyste SOS Rasisme å ha rundt 40 000 medlemmer og fikk nærmere 10 millioner kroner i årlig støtte fra staten, kommuner, støtteordninger og private givere.

Organisasjonen er nå konkurs og dømt for medlemsjuks og urettmessig erverv av flere millioner kroner fra statlige støtteordninger. I forbindelse med krav om tilbakebetaling, ble SOS Rasisme slått konkurs i fjor.

Organisasjonen er dømt til å betale tilbake 16 millioner, så langt. Oslo kommune og flere andre støttegivere har bare krevd tilbake pengene, uten å gå til søksmål eller politianmelde.

Det siste året har blant annet Trondheim kommune politianmeldt organisasjonens lokalledd for medlemsjuks. Jukset skal ha skaffet lokallaget flere hundre tusen i ekstra inntekter.

- Det er ikke hold i anklagene vi får rettet mot oss. Medlemstallene som vi har oppgitt til kommunen har vært behandlet av revisor som bekrefter at tallene er riktige, sa tidligere nestleder Kenneth Fuglemsmo til NTB.

Seks siktede Foreløpig er seks personer er siktet i medlemsjukssaken. I tillegg til de fem nevnt over er en mangeårig tillitsvalgt og tidligere leder av organisasjonen siktet for hvitvasking.

Politiet vil ikke anslå når de er klare med eventuelle tiltaler eller saken kan gå for retten.

- Vi har fullt fokus på etterforskningen og jobber kontinuerlig, så får vi se, sier Bjørndal.

I tillegg til lokale politiressurser i Haugesund har Økokrim bidratt til etterforskningen.

- Vi har fått bistand fra Økokrim på revisorarbeidet med SOS Rasismes regnskaper, sier Bjørndal.

- Tøm alle kontoer
Dagbladet har tidligere avslørt hvordan store pengesummer er på avveie etter at sentrale og lokale tillitsvalgte tømte organisasjonens kontoer for flere hundre tusen kroner i 2011.

I en intern e-post ble det blant annet skrevet at «ALLE bankkonti må tømmes så raskt som mulig, det bør tas ut i kontanter.»

13 kreditorer kjemper om 21 millioner kroner i konkursboet etter SOS Rasisme. Staten ligger ifølge bobestyrer an til å få tilbake null kroner av kravet på 6 808 348 kroner.