Tidligere Lindh-mistenkt prøver å komme til hektene

35-åringen som var mistenkt for drapet på Anna Lindh, reagerer sterkt på hva «venner» har fortalt om ham i media. Nå rekreerer han med golf i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

35-åringen lot seg lørdag intervjue av Sveriges Radio Ekot. Han har også latt avisen Expressen intervjue seg over to dager, og har selv skrevet i samme avis om hvordan han opplevde pågripelsen.

Til Ekot sier 35-åringen at han nå forsøker å legge opplevelsene fra dagene som mistenkt i Lindh-saken, bak seg.

- Jeg spiller golf og forsøker å komme til sans og samling, sier han.

«Uskyldig anklagede»

I intervjuet insisterer han på å bli kalt «den uskyldig anklagede», og ikke 35-åringen.

Han beskriver tiden i varetekt i Kronoberg-fengselet som «ubeskrivelig, fryktelig og vanvittig». Han klager også over dårlig isolasjon i cellen, og både til svensk radio og Expressen har han beskrevet «en voldsom stank» som hele tiden kom opp fra gulvet i rommet der han satt.

I den samme cellen, i en spesialinrettet del av Kronoberg-fengselet, sitter nå 24-åringen som fredag ble fengslet fordi politiet mener det er sannsynlig at han står bak drapet på utenriksminister Anna Lindh. Dette fengslingsgrunnlaget, «sannsynlig grunn» til mistanke, er den sterkeste graden av mistanke i svensk straffeprosess. 35-åringen satt fengslet etter den laveste mistanke-graden, som «skjellig mistenkt».

Udramatisk pågripelse

35-åringen ble pågrepet tirsdag 16. september utenfor en pub ved fotballstadionet Råsunda. Selv beskriver han pågripelsen som udramatisk. Han sier at han ikke fikk greie på hvorfor han ble arrestert før han så etterforskningsleder Leif Jennekvist i Kronoberg-fengselet.

- Jeg kjente ham igjen fra avisoppslagene om Lindh-saken, og da forsto jeg alvoret, har 35-åringen sagt til Expressen.

Overfor svensk radio er han særdeles kritisk til påtalemyndighetens arbeidsmetoder. Særlig får sjefanklageren, Krister Petersson, gjennomgå.

- Resonnementet fra Krister Petersson under fengslingsmøtet var som en hekseprosess, sier 35-åringen. Han reagerer også sterkt på hva såkalte venner av ham forklarte mediene mens han satt fengslet.

Kan ikke erstattes

Ifølge 35-åringens advokat, Gunnar Falk, vil det komme erstatningssøksmål, men det er uklart om kravet vil bli satt fram bare mot det offentlige, eller også mot svenske medier.

- Jeg klarer meg økonomisk. Jeg har kapital og behøver ikke et lønnet arbeid. Den økonomiske kompensasjonen jeg kan få er ingenting sammenlignet med den skaden som har rammet meg, sier han til Sveriges Radio Ekot.

(NTB)

- VANSKELIG: 35-åringen som var mistenkt for drapet på utenriksminister Anna Lindh beskriver tiden i varetekt i Kronoberg-fengselet som «ubeskrivelig, fryktelig og vanvittig».