Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død

- Hun brøytet vei og brøt barrierer, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

DØD: Guro Fjellanger er død, 55 år gammel. Foto: Per Løchen, NTB scanpix
DØD: Guro Fjellanger er død, 55 år gammel. Foto: Per Løchen, NTB scanpixVis mer

Fjellanger var statsråd fra 1997 til 2000 og nestleder i Venstre i fire år fra 1996.

Guro Fjellanger ble miljøvernminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering, og det var hun som undertegnet Kyoto-avtalen på vegne av Norge i 1999. Året etter gikk regjeringen av som følge av gasskraftsaken.

Grunnleggende grønn

- Det er med stor sorg vi har mottatt nyheten om at vår tidligere nestleder Guro Fjellanger har gått bort. I går mistet Norge en grunnleggende sosialliberal og grønn dame. Våre tanker går til familien, sier Venstres partileder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Gjennom åra hadde Fjellanger en rekke styreverv i ulike organisasjoner, statlige virksomheter og to regjeringsutnevnte utvalg. I 2007 mottok Fjellanger Equalitasprisen fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

- Brøytet vei

- Guro er en av de viktigste politikerne i Venstres historie. Hun brøytet vei i klimapolitikken og som miljøminister hun var med på å forhandle Kyoto-avtalen fram til signering, sier Grande.

Grande beskriver en politiker som alltid kjempet for dem nederst ved bordet, helt fra statsrådskontoret til æresplassen på Gamle Oslo Venstres valgliste til høsten. Det handlet om kamp mot fattigdom, inkludering i bydelen og retten til å delta i samfunnet på lik linje med alle andre for folk med funksjonsvariasjoner.

Fjellanger ble født med ryggmargsbrokk. Hun måtte derfor gå med krykker og bruke rullestol deler av livet.

- Brøt barrierer

Grande peker på at Fjellanger var den første med funksjonsnedsettelse til å bli statsråd.

- Hun var et sterkt menneske som brøt mange barrierer ved å være den første med funksjonsnedsettelse til å inneha et så viktig politisk verv, sier Grande.

- Da jeg ble likestillingsminister med ansvar for funkisfeltet viste Guro sitt engasjement med å starte Venstres funkisnettverk. Hun imponerte oss alle, legger Venstre-lederen til.

Flere verv

Fjellanger var styreleder i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) i ett år fra 1996. Mellom 2002 og 2004 var Fjellanger daglig leder i Senter mot etnisk diskriminering, og i to perioder - fra 2007 til 2015 - var hun valgt inn i Oslo bystyre for Venstre.

Fjellanger ble født i Bergen, men vokste opp på Stokmarknes i Vesterålen. Hun var leder i Unge Venstre mellom 1986 og 1988 og generalsekretær i Nei til EF fra 1990 til 1995.