FRA VENN TIL FIENDE: For tre år siden var Rachida Dati stjernen i Nicholas Sarkozys regjering. Nå har de havnet på kant med hverandre, og den tidligere justisministeren beskyldes for å være kilden til utroskapsryktene rundt Sarkozy og Carla Bruni.  Foto: AFP PHOTO THOMAS COEX/SCANPIX
FRA VENN TIL FIENDE: For tre år siden var Rachida Dati stjernen i Nicholas Sarkozys regjering. Nå har de havnet på kant med hverandre, og den tidligere justisministeren beskyldes for å være kilden til utroskapsryktene rundt Sarkozy og Carla Bruni. Foto: AFP PHOTO THOMAS COEX/SCANPIXVis mer

Tidligere minister beskyldes for å stå bak utroskapsryktene

Nå har president Sarkozy fratatt Rachida Dati privatsjåføren, livvaktene og mobilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Frankrikes tidligere justisminister Rachida Dati er fratatt limousinen og privatsjåføren, tre livvakter og mobiltelefonen.

Det skjer angivelig etter at hun fikk president Nicholas Sarkozy til å se rødt under en opptreden på direktesendt fjernsyn. Franske medier spekulerer imidlertid i at presidentens sinne også skyldes at han mistenker Dati for å være kilden til utroskapsryktene som har versert rundt ham og modellkona Carla Bruni, skriver britiske Daily Telegraph.

Sarkozy skal ha blitt illsint da han så Dati kritisere ham for valgkampstrategien på TV-kanalen France 2 14. mars.

Fikk beskjed i studio- Hva gjør hun der? Vi har ikke sett henne under hele valgkampen og nå er hun plutselig foran kameraene, utbrøt Sarkozy, etter at hans konservative parti UMP hadde gjort det svakt ved lokalvalgene.
 
Sarkozy plukket sporenstreks opp røret og ringte Frédéric Péchenard, den nasjonale politisjefen.

På telefon fra presidentpalasset Elysée Palace skal Sarkozy ha gitt klokkeklar beskjed om at Dati ikke lenger skulle disponere privatsjåfør, bil og livvakter. Det var en avgjørelse som skulle tre i kraft på timen, forlangte presidenten.

44 år gamle Dati var fortsatt i studio da hun fikk den overraskende beskjeden.

- Beklager madame. Vi må dra hjem. Ordren kommer fra høyeste hold.

Så snart Dati kom på utsiden ringte hun Péchenard, og fikk forhandlet seg fram til å beholde sin Peugeot 607 og livvaktene ut kvelden. Neste dag var de imidlertid borte. Det samme var mobiltelefonen som innenriksdepartementet betaler for.

Disse opplysningene ble i går bekreftet av Dati. Men politikeren, som i 2007 ble den første muslimske kvinnen til å innta en ministerpost i Frankrike da Sarkozy utnevnte henne, har ikke kommentert beskyldningene om at hun er kilden til utroskapsryktene.

Utpekt som kildeDet er den tradisjonsrike politiske satireavisa Le Canard Enchaine, kjent for sine gode kontakter på innsiden av presidentpalasset, som går langt i å antyde dette.

ROMANSERYKTER: Rachida Dati er blitt gjenstand for mange romanserykter, også rykter som omfatter president Sarkozy. Foto: REUTERS/Francois Mori/SCANPIX
ROMANSERYKTER: Rachida Dati er blitt gjenstand for mange romanserykter, også rykter som omfatter president Sarkozy. Foto: REUTERS/Francois Mori/SCANPIX Vis mer

«Hvorfor så mye hat? Bare fordi statsoverhodet mistenker justisministeren for å spre - til og med være kilden — til ryktene om privatlivet til Carlita og Chouchou (kallenavnet på Carla Bruni og Sarkozy)».

«Hun kan ikke være den eneste, men når det gjelder dette spørsmålet, er ikke presidentpalasset til å spøke med», skriver avisa.

Påstandene om at Sarkozy mistenker Dati for å være ryktesprederen er også blitt rapportert i andre medier, inkludert den nasjonale radiokanalen RTL.

De siste ukene er det blitt sladret intenst på Twitter og diverse blogger om at Bruni har innledet et forhold til popartisten Benjamin Biolay, mens Sarkozy skal ha søkt trøst hos en av sine kvinnelige statsråder.

Presidenten skal ha avvist ryktene som rent oppspinn, men ifølge Le Canard skal han være svært oppsatt på å komme til bunns i hvem som spredte dem.

RomanserykterDa han og Carla Bruni var på USA-besøk denne uken, lot de seg avfotografere, tett omslynget på en eksklusiv restaurant i Central Park.

Alenemoren Rachida Dati har selv vært gjenstand for flere romanserykter, også rykter som går ut på at hun hadde et forhold til Sarkozy. Dati har aldri gått ut med identiteten på sin to år gamle datter.

Dati skal ikke ha hatt noe varmt forhold til Carla Bruni. Ifølge en biografiforfatter skal førstedamen ha tatt Dati med på en omvisning på presidentpalasset.

Da de kom til soverommet skal Carla Bruni ha stoppet og sagt: «Du kunne tenkt deg å ligge i den eller hva?»

På grunn av sin kontroversielle stil ble Dati raskt presset ut av Sarkozys regjering, og ble tilbudt en post i Europaparlamentet.

KJØLIG: Forholdet mellom Dati og Carla Bruni skal heller ikke være det beste. Blant annet skal Bruni ha kommet med en sleivete kommentar til Dati under en privat omvisning på presidentpalasset. Foto: AFP PHOTO POOL PHILIPPE WOJAZER/SCANPIX
KJØLIG: Forholdet mellom Dati og Carla Bruni skal heller ikke være det beste. Blant annet skal Bruni ha kommet med en sleivete kommentar til Dati under en privat omvisning på presidentpalasset. Foto: AFP PHOTO POOL PHILIPPE WOJAZER/SCANPIX Vis mer