MINST 100 DREPT: En demonstrant angriper sikkerhetsstyrker i den kirgisiske hovedstaden Bisjkek onsdag. Opposisjonen i Kirgisistan hevder at minst hundre personer ble drept i sammenstøtene. Foto: REUTERS / Vladimir Pirogov / SCANPIX
MINST 100 DREPT: En demonstrant angriper sikkerhetsstyrker i den kirgisiske hovedstaden Bisjkek onsdag. Opposisjonen i Kirgisistan hevder at minst hundre personer ble drept i sammenstøtene. Foto: REUTERS / Vladimir Pirogov / SCANPIXVis mer

Tidligere minister leder ny regjering i Kirgisistan

Med løfter om en ny grunnlov og frie og rettferdige valg har Rosa Otunbajeva tatt styringa i Kirgisistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

De siste dagenes demonstrasjoner utviklet seg onsdag til voldelige opptøyer der opposisjonelle barket sammen med sikkerhetsstyrker i blodige gateslag.

Senere på kvelden ble det opplyst at president Kurmanbek Bakijev hadde forlatt hovedstaden Bisjkek i et småfly med kurs for den sørlige byen Osj.

Like etter midnatt kunngjorde Rosa Otunbajeva at opposisjonen har dannet en overgangsregjering som skal sitte i seks måneder og ledes av henne selv.

- Jeg skal lede denne regjeringen, som kommer til å sitte i seks måneder. I denne perioden kommer vi til å arbeide med en ny grunnlov og bane vei for frie og rettferdige valg, sier den tidligere utenriksministeren.

Ingen kontakt med Bakijev
FORLOT HOVEDSTADEN: Kirgisistans president Kurmanbek Bakijev applauderer under åpningen av nasjonalforsamlingen i Bisjkek 23. mars. Onsdag måtte han flykte fra hovedstaden i den tidligere sovjetrepublikken i Sentral-Asia, fem år etter at han selv kom til makten på demonstrantenes rygg. Foto: REUTERS/SCANPIX
FORLOT HOVEDSTADEN: Kirgisistans president Kurmanbek Bakijev applauderer under åpningen av nasjonalforsamlingen i Bisjkek 23. mars. Onsdag måtte han flykte fra hovedstaden i den tidligere sovjetrepublikken i Sentral-Asia, fem år etter at han selv kom til makten på demonstrantenes rygg. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Samtidig ba Otunbajeva president Kurmanbek Bakijev om formelt å gå av. Hun forteller at hun ikke har anelse om hvor Bakijev befinner seg, og at hun ikke har vært i kontakt med ham.

- Har han reist sørover? Har han forlatt landet? Vi vet ikke. Han foretrekker åpenbart ikke å ha kontakt med oss, sier Otunbajeva.

- Jeg vet ikke om han kommer til å motsette seg kravene våre. Men det er andre som har overtatt makten i dette landet nå, påpeker hun.

Opposisjonen hevder også at statsminister Danijar Usenov har skrevet sin avskjedserklæring.

Ny grunnlov
SAMMENSTØT: Demonstranter søker dekning for sikkerhetsstyrkenes kuler under opptøyene i Bisjkek i Kirgisistan onsdag. Opptøyene førte til at president Kurmanbek Bakijev forlot hovedstaden, og en opposisjonelle har nå overtatt makten. Foto: REUTERS / Vladimir Pirogov / SCANPIX
SAMMENSTØT: Demonstranter søker dekning for sikkerhetsstyrkenes kuler under opptøyene i Bisjkek i Kirgisistan onsdag. Opptøyene førte til at president Kurmanbek Bakijev forlot hovedstaden, og en opposisjonelle har nå overtatt makten. Foto: REUTERS / Vladimir Pirogov / SCANPIX Vis mer

Natt til torsdag kunne man fremdeles høre sporadiske skuddsalver flere steder i Bisjkek, mens forskjellige grupper plyndret butikker og viftet med kirgisiske flagg.

- Situasjonen er svært spent, og ødeleggelsene er store. Vi har mye hardt arbeid foran oss, sier Otunbajeva.

Mange bygninger sto natt til torsdag fortsatt i full fyr, blant dem kontorene til den kirgisiske riksadvokaten. Det kirgisiske nyhetsbyrået Kabar melder at et hus som tilhører Bakijev-familien er plyndret og satt i brann.

Kirgisiske myndigheter stengte grensen til nabolandet Kasakhstan, og flygingene til og fra den amerikanske basen nord for Bisjkek ble stanset.

Mange skutt og drept
VILLE TILSTANDER: Et kjøretøy tilhørende det kirgisiske innenriksdepartementet er satt i brann i Bisjkek. Flere tusen demonstranter støtte onsdag sammen med sikkerhetsstyrker i den kirgisiske hovedstaden. Foto: REUTERS / Vladimir Pirogov / SCANPIX
VILLE TILSTANDER: Et kjøretøy tilhørende det kirgisiske innenriksdepartementet er satt i brann i Bisjkek. Flere tusen demonstranter støtte onsdag sammen med sikkerhetsstyrker i den kirgisiske hovedstaden. Foto: REUTERS / Vladimir Pirogov / SCANPIX Vis mer

Sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker onsdag var harde. Opposisjonen hevder at minst hundre personer er drept, mens helsedepartementet opplyser at 40 mennesker har mistet livet, og at 420 er såret.

Sikkerhetsstyrkene avfyrte skudd mot demonstrantene, som også var bevæpnet.

En lege ved sykehuset i Bisjkek sier at mange av ofrene i gateslagene er blitt skutt.

- Det er flere titalls døde, alle er blitt skutt, sier legen Akylbek Jeukebajev.

Økende misnøye

Flere kilder opplyser at innenriksminister Moldomus Kongantijev er blant de drepte. Han skal ha blitt angrepet i byen Talas nordvest i landet, men opplysningene er ikke bekreftet.

Den økende misnøyen med regimet i Kirgisistan resulterte i demonstrasjoner og uro i slutten av mars. Misnøyen har rot i stadig økende priser og korrupsjon.

En tredel av befolkningen har sunket under fattigdomsgrensen, og mange av innbyggerne er også blitt rammet av at kirgisiske gjestearbeidere i Russland sender mindre penger hjem som følge av finanskrisen.

(NTB)