Oskar Gröning var regnskapsfører i utryddelsesleir

Tidligere nazivakt kan bli fengslet i en alder av 96 år for sin rolle i Auschwitz

Ble dømt for to år siden, men det har vært uklart hvorvidt han er for gammel til å sone i straffen i fengsel.

FOR GAMMEL FOR STRAFF?: Her får tidligere SS-vakt Oskar Gröning (96) hjelp inn i rettssalen i 2015, da han ble funnet skyldig i medvirkning til mord på 300 000 personer i Auschwitz. Foto: Philipp Schulze / Pool Photo via AP / NTB Scanpix
FOR GAMMEL FOR STRAFF?: Her får tidligere SS-vakt Oskar Gröning (96) hjelp inn i rettssalen i 2015, da han ble funnet skyldig i medvirkning til mord på 300 000 personer i Auschwitz. Foto: Philipp Schulze / Pool Photo via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mer enn 70 år etter slutten på andre verdenskrig avgjorde en tysk domstol onsdag at Oskar Gröning (96), vakt og regnskapsfører i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau, kan bli fengslet for å ha medvirket i nazistregimet. Retten mener fengslingen ikke vil krenke eller være i strid med rettighetene hans, skriver Sky News.

I 2015 ble Gröning dømt til fire års fengsel for medvirkning til drap på 300 000 personer.

Han anket dommen den gang, og fram til nå har det ikke vært klart hvorvidt 96-åringen skulle sone straffen i fengsel. Myndighetene har ifølge Independent vært motvillige til å håndheve straffen grunnet alderen hans.

Ikke for gammel

Onsdag har retten i byen Celle, nord i Tyskland, vedtatt at 96-åringen ikke er for gammel til å sone straffen sin.

En lege skal ha konkludert med at han kan sone fengselstraffen så lenge han får tilstrekkelig medisinsk behandling.

Grönings advokat skal ha sagt at han vil iverksette ytterligere tiltak for å holde klienten utenfor fengsel. I retten skal det også ha blitt sagt at det er uklart når han vil bli fengslet for rollen i regimet som drepte mer enn en million jøder bare i Auschwitz, skriver Sky News.

Snakket offentlig om deltakelsen

Gröning jobbet som regnskapsfører ved Auschwitz i perioden oktober 1942 til september 1944. Han telte penger og verdisaker tatt fra dem som ble myrdet i konsentrasjonsleiren, før han sendte pengene videre til sine overordnede i Berlin.

Han er en av de siste gjenlevende SS-underoffiserene og har jobbet det meste av yrkeslivet sitt som bokholder og personalsjef ved en glassfabrikk.

96-åringen har selv snakket offentlig om rollen sin under krigen, blant annet i en BBC-dokumentar fra 2005. Han har beskrevet hvordan han sto på rampene hvor utvelgelsen av hvem som skulle bli sendt i gasskamrene ble gjort.

På det tidspunktet var Gröning en 21 år gammel entusiastisk nazist, har han sagt selv under rettssaken. Han skal også ha gitt uttrykk for at han angrer på det moralske, men har påpekt at han bare var en liten del av det.

«Jeg så alt, gasskamrene, kremeringene, seleksjonene. En og en halv million jøder ble myrdet i Auschwitz. Jeg var der», skal Gröning ha skrevet til en holocaustbenekter på 80-tallet, ifølge Wikipedia.

Flere med tilsvarende dom

Dommen mot Gröning skapte rettshistorie ved at den slo fast at også medhjelpere til holocaust kan dømmes. Retten mente at det var tilstrekkelig at han hadde tjenestegjort i leiren og derfor var del av drapsmaskineriet.

Også nazivaktene John Demjanjuk og Reinhold Hanning har tidligere blitt dømt på samme grunnlag som Gröning: å ha vært involvert i drapene, men ikke personlig stått bak dem.

Demjanjuk døde i 2012, før anken hans ble behandlet, og Hanning døde i en alder av 95 tidligere i år, før han fikk sonet straffen sin, skriver Sky News.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer