Tidligere NDL-leder Ronny Alte opprettet Utøya-gruppe på Facebook

- Tvilsomt at gruppa er opprettet til det beste for de etterlatte, sier Blattmann.

OPPRETTET UTØYA-STØTTEGRUPPE: Tidligere leder for Norwegian defence League (NDL), Ronny Alte sier han engasjerer seg for de etterlatte etter 22. juli, og at dette er bakgrunnen for at han har opprettet Facebook-gruppa «Vi som støtter opprettelsen av et fredssenter på Utøya». Foto: Bjørn-Owe Holmberg
Mottatt fra epost: 27.04.2012
OPPRETTET UTØYA-STØTTEGRUPPE: Tidligere leder for Norwegian defence League (NDL), Ronny Alte sier han engasjerer seg for de etterlatte etter 22. juli, og at dette er bakgrunnen for at han har opprettet Facebook-gruppa «Vi som støtter opprettelsen av et fredssenter på Utøya». Foto: Bjørn-Owe Holmberg Mottatt fra epost: 27.04.2012 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere leder for Norwegian Defence League, Ronny Alte, bekrefter overfor Dagbladet at det er han som har opprettet Facebook-gruppa «Vi som støtter opprettelsen av et fredssenter på Utøya».

- AUFs planer for Utøya er dårlige i mine øyne, og mange pårørende ønsker også et minnested der. I går sjekka jeg Facebook og så om det fantes noen gruppe for et freddsenter på Utøya. Det gjorde det ikke, så da opprettet jeg denne gruppa, sier Alte til Dagbladet.

Altte er nå leder for den islamkritiske organisasjonen Norges Frihetsparti.

- Respektløst Alte står som administrator sammen med en kvinnelig nettdebattant som ifølge Vepsen lenge har gjort seg bemerket som en sterk kritiker av islam og muslimer med et tilsvarende hat mot Arbeiderpartiet. Vepsen skriver også at flere av gruppas medlemmer er fra  Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN) og Norwegian Defence League.

Kvinnen selv er sjokkert over Vepsens framstilling av henne, og ønsker gjennom sin advokat Carl Bore at inntrykket korrigeres.

- Hun reagerer på at Vepsen framstiller henne som høyreekstrem. Hun har selv en adoptert datter fra Asia, og er verken rasist eller politisk aktivist mot islam. Hun har heller aldri vært med i NDL eller SIAN, og har ikke truffet Alte personlig, sier Carl Bore.

- Det er videre feilaktig at hun nærer et hat mot Arbeiderpartiet. Hun er kritisk til politikken, men hat er det ikke. At noen mistenkeliggjør hennes motiv for å støtte en fredning av Utøya når mange pårørende selv har uttrykt dette offentlig, finner hun også underlig.

Hun opplever fremstillingen i Vepsen som klart ærekrenkende, sier advokat Bore.

- Det finnes høyreekstreme på nettet, men hun opplever at det også er mange, deriblant Vepsen, som for å kneble legitime samfunnsdebatter på nettet om blant annet islam, løgnaktig stempler folk som høyreekstreme, rasister og liknende. Det er trist, sier advokat Carl Bore til Dagbladet.

Leder av Støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann er blitt gjort oppmerksom på opprettelsen av gruppa.

- Det er meget tvilsomt at dette er opprettet til det beste for de etterlatte, sier Blattmann til Dagbladet.

Utøya-overlevende Magnus Håkonsen reagerer også på opprettelsen av gruppa.

- Alle skal få mene det de vil, men man kan ikke sende pårørende og etterlatte foran seg når man gjør det. Det blir veldig respektløst.  Dette er ikke verst for meg personlig, men for de etterlatte, og jeg har forståelse for om mange føler seg tråkket på her, sier Håkonsen til Dagbladet.

- Forstår ikke reaksjonene Ronny Alte stiller seg uforstående til kritikken.

- Jeg kan ikke se at det er så kontroversielt at jeg har opprettet denne gruppa, og jeg skjønner heller ikke hvorfor folk reagerer fordi jeg ønsker å støtte de som vil ha et freddsenter på Utøya.

- Mener du at du har noe med dette å gjøre?

- Ja, hvorfor kan ikke jeg ta tak i dette som alle andre? AUFs planer om å bygge ei luksusøy der de kan gjøre som de vil, tross de etterlattes ønsker, blir feil for meg. Selv om jeg ikke støtter partiet, kan jeg støtte de pårørende, sier Alte.

Han forteller at det var etter å ha sett TV2's innslag i går om at to mødre og 200 andre etterlatte ber om at øya fredes, at han fikk ideen om å opprette Facebookgruppa.

Støttegruppa ønsker debatt Trond Blattmann sier til Dagbladet at Støttegruppa har respekt for at det er ulike syn blant de etterlatte om hva som skal skje med Utøya.

- Vi ønsker en bred debatt i vår organisasjon, der alle ulike syn skal få komme fram. Nasjonal Støttegruppe har derfor initiert en prosess som involverer fylkeslagene våre. Vi har bedt fylkeslagene om tilbakemelding innen 10 okt. på forslaget til reguleringsplan og, vi skal arrangere fylkesledersamling i slutten av oktober hvor AUF kommer og skal redegjøre for planene. Deretter skal vi behandle saken. Vi oppfatter synet om fredning som et innspill i denne prosessen, sier Blattmann og fortsetter:

- De etterlatte som utgjør disse 202 navnene representerer etter det vi vet under halvparten av etterlattefamiliene. Mange etterlattefamilier er ikke kjent med brevet som er sendt fra denne gruppen og er heller ikke spurt om de vil skrive under.  
Slik sett er ikke brevet eller reportasjen dekkende for alle etterlatte.

TVILSOMT: - Det er meget tvilsomt at gruppa er opprettet til det beste for de etterlatte, sier leder for den nasjonale Støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TVILSOMT: - Det er meget tvilsomt at gruppa er opprettet til det beste for de etterlatte, sier leder for den nasjonale Støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer