Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lars Barg tiltalt for økonomisk kriminalitet

Tidligere NHO-tillitsvalgt tiltalt for svart arbeid på Stortinget

Som tillitsvalgt gikk han hardt ut mot useriøse aktører i malerbransjen. Nå er han selv tiltalt for svart arbeid – på Stortinget.

AVVISER: Tidligere tillisvalgt i malerbransjen, Lars Barg, avviser at han har gjort noe straffbart. Foto: Signe Dons/Aftenposten.
AVVISER: Tidligere tillisvalgt i malerbransjen, Lars Barg, avviser at han har gjort noe straffbart. Foto: Signe Dons/Aftenposten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere styreleder i Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF), malermester Lars Barg, er tiltalt av Økokrim for å ha organisert svart arbeid på Stortinget perioden 27. juni 2006 til 27. oktober 2008. Arbeidet skjedde i regi av Bargs daværende firma Lars Barg AS.

I perioden da det svarte arbeidet skal ha foregått var Barg daglig leder i Oslo malermesterlaug. Fra 2012 til 2016 var han valgt styreleder i MLF, en forening under NHO-paraplyen.

Barg var videre valgt styremedlem i NHO-organisasjonen Byggenæringens landsforening (BNL) fra 2012 til 2016. Barg ble permittert fra sine tillitsverv høsten 2015, da det var innledet etterforskning mot ham.

Tiltalen lyder på grov utroskap for i alt 3,3 millioner kroner. Barg har ifølge tiltalen benyttet i alt seks underleverandører til såkalt fiktiv fakturering, blant dem selskapet K.A. Bygg, omtalt i Dagbladets nyhetsdokumentar «Skyggemaleren» før jul.

Barg er også tiltalt for uberettiget å ha ført fradrag for inngående merverdiavgift for 660.000 kroner.

- Alvorlig sak

Ifølge politiadvokat Maria Bache Dahl i Økokrim er det snakk om minst 25 arbeidere som skal ha jobbet svart for Barg på Stortinget i løpet av de to årene.

- Vi ser alvorlig på denne saken. Det at det dreide seg om en fremstående tillitsmann i malerbransjen, som hadde gått offentlig ut mot svart arbeid, bidro til at vi fattet interesse for forholdet, sier Bache Dahl til Dagbladet.

Hun mener saken blir mer alvorlig av det faktum at Barg var en sentral tillitsvalgt.

- Å føre en slik sak for retten belyser hvor utbredt svart arbeid i byggebransjen er, når selv tillitspersoner i bransjen er involvert, legger hun til.

Etter en omfattende artikkelserie om svart arbeid i malerbransjen i Aftenposten i 2014, gikk Barg, som styreleder i MLF, knallhardt ut i avisen og ville ekskludere medlemmer som drev med svart arbeid. Rundt et år senere kunne Aftenposten avdekke at Barg selv var siktet for svart arbeid på Stortinget.

Avviser fiktiv fakturering

- Produksjon av fiktive fakturaer er helt ukjent for meg, sier Lars Barg til Dagbladet.

Han poengterer:

- Jeg har ikke gjort noe galt eller fått noe penger, men spørsmålet er om jeg som eier og styreleder i Lars Barg AS kan ansvarliggjøres for at underleverandørene jeg brukte puttet arbeidsgiveravgift og moms i lomma, sier Barg til Dagbladet.

Han gir overfor Dagbladet uttrykk for å være glad for at politiet faktisk valgte å ta ut tiltale, da det gir ham en mulighet til å komme med sin versjon.

- Det er mye usagt i denne saken, det hadde derfor vært veldig trist for meg om den bare ble henlagt, sier Barg. Han avviser blankt at han har organisert svart arbeidskraft og produsert fiktive fakturaer.

- Det er ikke utfakturert en krone til Stortinget uten at det er attestert fra Stortingets byggeledelse. Alle selskapene har vært fysisk tilstede og gjort et arbeid, det kan jeg bevise gjennom timelistene, hevder Barg. Han mener det er underleverandørene som har lurt han opp i stry:

- Det de gjorde, var å ta pengene rett ut av banken uten å betale moms og arbeidsgiveravgift, hevder Barg.

Klassisk metode

Fiktiv fakturering er en klassisk metode for å benytte svart arbeidskraft. Fiktive underleverandører fakturerer malerfirmaet, som betaler fakturaene slik at alt ser pent ut i regnskapet på toppen av kjeden.

Men «underleverandørene» har ingen ansatte, de bare tar ut pengene kontant – og betaler arbeidere som jobber svart. Det er slik Økokrim mener det har foregått i denne saken.

I november 2017 avslørte Dagbladet at Roger Klinge Dyrnes, nå under navnet Roger Wilhelmsen, var sentral aktør på en kommunal byggeplass i Oslo. Han ble i 2014 ved siden av fengselsstraff idømt et livslangt forbud mot å ha sentrale roller i selskaper, etter å ha hvitvasket 58 millioner kroner via fiktiv fakturering.

Wilhelmsen er nå én av flere personer fra byggmiljøet som er innkalt som vitner i saken mot Barg.

Ifølge politiadvokat Maria Bache Dahl i Økokrim, tok de opp etterforskningen av den etterhvert gamle saken så sent som i juni 2015. Opplysningene om Bargs aktivitet på Stortinget kom frem først i 2014 da Roger Wilhelmsen fikk en tilståelsesdom. Wilhelmsens sak var da utsatt i tre år fordi han var på rømmen, etterlyst av Økokrim.

Ved siden av Wilhelmsens K.A. Bygg er fem andre «underleverandører» involvert i Barg-saken på Stortinget. Ingen av de fem er etterforsket, blant annet fordi det dreier seg om falske identiteter, opplyser Økokrim.

Selv hevder Barg seg urettmessig rammet av tilståelsesdommen i saken mot Roger Klinge Dyrnes, eller Wilhelmsen som han nå kaller seg.

Barg hevder Wilhelmsen har oppgitt gale opplysninger for å få strafferabatt.

- Den gang fikk verken jeg eller andre som ble rammet av beskyldningene, mulighet til å uttale oss. Når Økokrim legger dette til grunn i tiltalen mot meg, mener jeg det er problematisk, sier Barg.

Økokrim ved Maria Bache Dahl svarer slik på Bargs påstand:

- Beslutningen om å ta ut tiltale bygger på et bredt bevisbilde, herunder dokumentbevis og avhør av tiltalte og vitner. Vi avstår fra å kommentere bevisbildet ytterligere inntil vi får presentert bevisene for tingretten i forbindelse med den kommende rettssaken.

Roger Wilhelmsen har hittil ikke besvart Dagbladets henvendelse om en kommentar.

Rammeavtale på Stortinget

Barg hadde en rammeavtale med Stortingets administrasjon om malerarbeid. Det angivelig svarte arbeidet skal ha foregått på løpende vedlikeholdsoppdrag i Stortingets lokaler, både i selve stortingsbygningen og i tilknyttet bygningsmasse.

Barg ble umiddelbart permittert fra alle tillitsverv etter at det ble kjent at politiet hadde åpnet etterforskning mot ham, forteller administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforbund (BNL).

- Dette er såpass lenge siden at han nå er ute av alle verv, sier Sandnes.

Han ønsker å være forsiktig med å kommentere selve saken før det er falt en endelig dom. Sandnes understreker at han forventer alle medlemsbedrifter og tillitsvalgte følger lovverket.

- Uansett hvem som kommer i en slik situasjon, så er det vondt for alle parter. Men vi er fornøyd med at politiet tar tak i slike saker, for vi har klare forventninger om at man følger lovverket, fortsetter Sandnes

- Ekstra leit

Administrerende direktør i Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF), Stein Hesstvedt, medgir at det oppleves ekstra leit at det nå tas ut tiltale mot en av forbundets egne, en tidligere styreleder.

- På et generelt grunnlag så forventer vi at alle medlemsbedrifter og tillitsvalgte følger lovverket. Vi er glade for at politiet bidrar til å rydde opp i byggenæringen. Dette har vi også selv bedt om, og det er et høyt prioritert område for oss, sier han.

Hesstvedt mener at saken understreker behovet for at byggebransjen får tilgang til bedre digitale verktøy til å luke ut useriøse aktører.

- Det vi jobber for hver dag, er å få på plass digital sanntidsinformasjon som blir tilgjengelig for våre medlemsbedrifter, som kan brukes nettopp for å avdekke slike ting, sier Hesstvedt.

Han ser for seg en løsning der både entreprenører og innkjøpere skal kunne logge seg på, og få full oversikt over hvem de handler med.

- Vi ønsker oss ett nettsted som inneholder samkjørt sanntids informasjon fra offentlige registre med informasjon om skatt, moms, arbeidsgiver, avgift kompetanse, årsregnskap og link til konkursregisteret.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med alle underleverandører som ikke bygger på falske identiteter. To har svart, og de avviser blankt Bargs beskyldninger mot dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!