USA:

Tidligere okkupasjonsleder svartelistet

Torsdag svartelistet det amerikanske utenriksdepartementet den prorussiske ukrainske politikeren Jekaterina Gubareva (39).

PERSONA NON GRATA: Jekaterina Gubareva (39) har havnet på USAs sanksjonsliste. Foto: Instagram (@kgubareva)
PERSONA NON GRATA: Jekaterina Gubareva (39) har havnet på USAs sanksjonsliste. Foto: Instagram (@kgubareva) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I juni fikk 39-åringen jobben som nestleder i den russiske Kherson-administrasjonen. Nå har hun havnet på Bidens «svarteliste».

Hun holdes ansvarlig for å medvirke i «aktiviteter som undergraver fred, sikkerhet, politisk stabilitet eller territoriell integritet overfor USA og deres allierte», skriver de.

I tillegg til Gubareva, ble over 40 andre med tilknytning til russiske myndigheter sanksjonert av USA i dag. Blant dem er en av Russlands rikeste mennesker, Vladimir Potanin.

SANKSJONER: Kirkenes-selskapet Henriksen Shipping skulle tidligere i våres levere en vaskemaskin til en russisk fiskebåt, men fikk nei da Tollvesenet antok at den sto på sanksjonslistene. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen / Video: Vegard Krüger Vis mer

Gubareva var første utenriksminister i den prorussiske selverklærte utbryterrepublikken Donetsk fra 2014, og satt siden i parlamentet der. I april 2014 omtalte hun den daværende Ukrainske regjeringen som en «junta» og krevde folkeavstemning for tilslutning til Russland, ifølge The New York Times.

I slutten av november meldte det statsstyrte russiske mediet Tass at Gubareva var arrestert og varetektsfengslet i Donetsk, på vei til Moskva.

Det skjedde kort tid etter at hennes ektemann hadde meldt henne savnet.

Bakgrunnen for arrestasjonen var at hun angivelig skal ha underslått store offentlige pengesummer, blitt avsatt som nestleder og var på vei til den russiske hovedstaden for å tale sin sak.

Tass meldte også om at da var under etterforskning. Les mer i saken under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer