Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Milliardærkone antatt kidnappet:

Tidligere Økokrimsjef: - En ekstremt krevende situasjon for politiet

Tidligere sjef i Økokrim, Erling Grimstad, tror proffe folk står bak den antatte kidnappingen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68).

SAVNET: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober i fjor. Foto: NTB Scanpix
SAVNET: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det politiet helt sikkert jobber mest med nå er elektroniske spor om hvem som kan stå bak, sier tidligere assisterende sjef i Økokrim, Erling Grimstad, til Dagbladet.

FORARBEID: Erling Grimstad, tidligere assisterende sjef i Økokrim, sier at personer som står bak kidnappinger vet mye om offeret. Foto: NTB Scanpix
NYHETER
FORARBEID: Erling Grimstad, tidligere assisterende sjef i Økokrim, sier at personer som står bak kidnappinger vet mye om offeret. Foto: NTB Scanpix NYHETER Vis mer

I ti uker har milliardærkona Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) vært savnet. Hun er gift med investor Tom Hagen (68), som er blant Norges rikeste personer. Politiet antar at hun ble bortført fra sitt hjem på morgenen eller formiddagen 31. oktober 2018.

Ifølge Grimstad har den antatte kidnappingen av Falkevik Hagen trekk som likner såkalt «Tiger-kidnapping».

- Dette er ikke er helt ukjent sør i Europa. Det har heldigvis ikke har vært mange tilfeller i Norden, sier Grimstad.

- Fare for liv og helse

Grimstad beskriver politiets arbeid som svært vanskelig.

- Det er en ekstremt krevende situasjon. Det er blant de mest krevende situasjonene man står overfor, fordi det er fare for liv og helse. Enhver utpressingssituasjon er vanskelig, sier Grimstad.

Ifølge Grimstad kjennetegnes såkalt «Tiger-kidnapping» av at personer i viktige stillinger, eller som forvalter mye penger, presses mot at den kidnappede blir sluppet fri.

- Noen av sakene har faktisk endt med drap og fått et ganske dårlig utfall, sier han.

FALSK TRYGGHET: De angivelige kidnapperne av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen skal ha bedt om 9 millioner euro, utbetalt i kryptovalutaen Monero. En falsk trygghet, mener en av Norges største eksperter på kryptovaluta. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Grimstad forteller at kidnapperne gjerne ber om å få penger overført elektronisk via mailadresser som ikke kan spores.

- Nåla i høystakken

- Gjerningspersonene bruker falske identiteter. Hvis pengene utbetales, overføres pengene fort gjennom betalingssystemene slik at alle elektroniske spor viskes ut, sier han.

- Politiet må involvere folk, som kan noe om elektronisk sporbarhet for at man skal kunne finne nåla i høystakken. Politiet må samle inn store mengder data, blant annet søke etter IP-adresser. Er det blitt brukt mobile enheter handler det om å knytte gjerningspersonene til geografiske områder.

Selv om politiet klarer å spore opp en IP-adresse, finnes det enkle verktøy som kan skjule hvor gjerningspersonene egentlig befinner seg.

UNGIKK OFFENTLIGHETEN: I oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra hjemmet sitt i Lørenskog. Politiet mistenker kidnapping. 68-åringen er gift med milliardær Tom Hagen, en mann som har holdt en lav profil i offentligheten. Foto: Eivind Yggeseth / Politiet Vis mer

- Det er ekstremt mange gode muligheter til å beskytte seg fra å bli identifisert. De vil jo bruke falsk identitet. Det er også lett å tenke seg at kriminelle mellommenn tar ut pengene, sier Grimstad.

Mulig proffe folk

Ifølge Grimstad er det viktig for politiet å samarbeide med kolleger i utlandet i slike saker.

- De har kontakt med andre politienheter som Interpol og andre som har informasjon om miljøer og nettverk som har begått straffbare handlinger av denne typen tidligere, sier han.

Ifølge Grimstad vet bakmennene mest sannsynlig hva de driver med.

- Dette er nok såpass proffe folk at det ikke lagres spor. I en del sammenhenger kan man se spor som går til Asia, Hongkong, Kina, og også mot Russland, sier han.

- Kan det være utenlandske kriminelle?

- Det kan ikke utelukkes, men kan også være aktører i Norge som står bak. Metoden er relativt ukjent i det offentlige rom i Norge, men det kan ha vært saker som politiet ikke har villet fortelle om av ulike grunner.

- Hvordan kan man beskytte seg mot denne typen kriminalitet?

- Man bør sikre informasjon om sin egen identitet ved å låse postkassa og sørge for at man har kontroll på all kommunikasjon. Høy grad av informasjonssikkerhet er viktig, sier Grimstad.

Vet mye om offeret

Ifølge Grimstad har de angivelige kidnapperne sannsynligvis gjort mye forarbeid i forkant av en slik kidnapping.

- For å gjennomføre en slik kidnapping skal man vite ganske mye om offeret, sier han.

Kidnappere bruker en rekke teknikker for å skaffe seg mest mulig info.

- De tenker risiko versus utbytte og jobber med å ha kontroll over e-post og nettverk.

At kidnapperne også bruker psykologiske knep er også kjent. Derfor kan det gå lang tid før politiet kobles inn.

- Utpresserne vil fortelle at det vil skje noe dramatisk hvis politiet involveres. Derfor kan en utsatt begynne å betale ut først i håp om å få familiemedlemmet i sikkerhet, men en i del tilfeller gjør dette bare vondt verre. De kriminelle får blod på tann og skal ha enda mer penger, sier Grimstad.

Vanskelig å forhandle

Grimstads erfaringer er at det er ekstremt vanskelig for politiet å forhandle med kidnappere som ikke vil snakke.

- Det er noe helt annet når det er kapring av et fly eller en bil og man er fysisk til stede i en gisselsituasjon, sier han.

- Er det nok kompetanse i politiet?

- Jeg håper det! Politiets datakrimenhet ble bygget opp for mange år siden. Da var vi lengst framme i Europa. Jeg håper politiet i Norge er langt framme når det gjelder metodikk og verktøy.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!