SPLITTE OPP: Sps nestleder har ledet et utvalg som denne uken presenterte en rekke forslag for partiets landsstyre. Blant dem er et forslag om å splitte opp oljefondet i flere konkurrerende fond. Det vil sikre etisk forvaltning og øke inntektene, mener Moe. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SPLITTE OPP: Sps nestleder har ledet et utvalg som denne uken presenterte en rekke forslag for partiets landsstyre. Blant dem er et forslag om å splitte opp oljefondet i flere konkurrerende fond. Det vil sikre etisk forvaltning og øke inntektene, mener Moe. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Tidligere olje- og energiminister vil dele opp oljefondet

- Vi har et enormt ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere olje- og energiminister, Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe, foreslår å splitte opp oljefondet i flere mindre fond.

Sps nestleder har ledet et utvalg som denne uken presenterte en rekke forslag for partiets landsstyre. Blant dem er et forslag om å splitte opp oljefondet i flere konkurrerende fond. Det vil sikre etisk forvaltning og øke inntektene, mener Moe.

- Vi har et enormt ansvar, sier Moe til Klassekampen.

Moe får skryt fra Sosialistisk Venstreparti.

- Det er flott, og litt uventet, at Sp tenker nytt rundt forvaltningen av oljefondet, sier SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen. Han mener forslaget er resultat av en erkjennelse av at fondets investeringer handler om politikk. Men i Høyre møter Moes forslag liten støtte.

- Dette er dramatiske endringer som jeg ikke har sansen for, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten. Etiske bekymringer er unødvendige, mener han, og viser til at fondets mandat styres av Stortinget og at maktspredningen er god. Men nytenkning er alltid bra, legger Flåtten til.

Professor i samfunnsøkonomi Arne Isachsen ved Handelshøyskolen BI mener det er farlig å gjøre oljefondet til et politisk virkemiddel. Han ser ingen grunn til å endre på det han kaller en vinneroppskrift.

- Vi lever i et demokrati, så politikerne skal få mene ting om hva de vil, men det beste hadde vært om vi alle gikk på jobb om morgenen og lot oljefondet være i fred. Oljefondet fungerer eventyrlig bra som det er, sier Isachsen.

(NTB)