Olje og Goliat

Tidligere oljeminister har snudd: - Olje vil bli liggende

Terje Riis-Johansen synes ikke Goliat er blitt prosjektet oljeselskapet lovet og advarer oljekåte nordmenn: - Verden er ikke som før.

EN PEKEFINGER: Terje Riis-Johansen mener vi må ha en åpen debatt om oljebransjens framtid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EN PEKEFINGER: Terje Riis-Johansen mener vi må ha en åpen debatt om oljebransjens framtid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Regjeringens oljepolitikk ligger fast, selv med Venstre i regjering, fortalte olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) til Aftenposten 27. januar.

En av Søviknes' forgjengere, Terje Riis-Johansen (Sp), ser det ikke slik: Han mener norsk oljepolitikk bør moderniseres og at det er på tide å innse at vi må la noe av det sorte gullet være.

- Olje kommer til å bli liggende under bakken framover, sier Riis-Johansen til Dagbladet.

Dersom prognoser fra WWF og Bellona slår til vil oljen fra det omstridte Goliat-feltet i realiteten være et tapsprosjekt for AS Norge.

- Jeg tror vi stadig oftere vil se at kostnadene ikke står i forhold til inntektene på mange felt, og konkurransen fra solkraft og vindkraft vil bare øke. Det er en debatt jeg synes vi skal ta helt åpent, med senka skuldre, sier Riis-Johansen.

Tøffere tider

Ifølge siste konjunkturrapport fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass vil aktiviteten i petroleumssektoren i Norge falle merkbart fra år 2021. Oljeinvesteringene vil stige inn mot 2020 etter en liten dupp i år, tror organisasjonen. Men deretter er næringen helt avhengig av nye funn for å unngå fall i investeringene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer