STARTER OLJESELSKAP: Ola Borten Moe. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STARTER OLJESELSKAP: Ola Borten Moe. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Tidligere oljeminister Ola Borten Moe starter oljeselskap

Startkapital på over en milliard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere oljeminister Ola Borten Moe og tidligere Det norske-sjef Erik Haugane starter et nytt oljeselskap med hovedkontor i Trondheim og startkapital på over én milliard kroner, skriver Adresseavisen.

Ifølge Dagens Næringsliv vil Ola Borten Moe og forretningspartnerne hente inn mellom én og to milliarder kroner.

Borten Moe, Haugane og medgründerne Anton Tronstad og Knut Evensen går inn med én million kroner hver i oljeselskapet som skal hete Okea.

- Vi går inn med egne penger, og vi begynner å jobbe i selskapet alle sammen. Det er veldig mange funn på norsk sokkel som ikke blir bygd ut, men som vi vet fins der. Vi tror vi kan gjøre ting enklere, billigere og kanskje introdusere nye forretningsmodeller som vil skape verdier både for selskapet og samfunnet, sier Ola Borten Moe.
Base i Trondheim OKEA skal drive med utbygging og produksjon av olje i Norge og skal ha Trondheim som base.

- Utbygging og produksjon fra oljefelt er dominert av noen få store oljeselskaper. Her tror vi et lite selskap kan bidra positivt. Vi vil operere enkelt, annerledes og med samme kvalitet som industrien ellers er kjent for, sier påtroppende administrerende direktør Erik Haugane.

I de kommende månedene vil OKEA rekruttere ansatte til kontoret i Trondheim. Selskapets navn forklarer gründerne slik: Et Oljeselskap med følgende Kvaliteter: Enkelt og Annerledes; OKEA. Navnet på selskapet er også initialene i fornavnene til de fire.

Ifølge Haugane skal de kjøpe seg inn i eller søke om lisenser med allerede påviste funn. I løpet av 2017 bør de være i gang med et utbyggingsprosjekt, mener han.

- Når vi kommer i gang med det første prosjektet, så bør vi være rundt 30 ansatte, men ikke flere enn det, sier han.
Fortsetter som nestleder Den tidligere olje- og energiministeren Borten Moe blir prosjektansvarlig i OKEA. Han er nå nestleder i Senterpartiet og mener det er forenlig med å eie og lede et oljeselskap.

- Ja, hos oss er vi veldig fornøyd med at folk starter opp egne ting og driver selv. Dette vil ikke få noen konsekvenser for mine politiske verv.

Han tror at man kan se helt bort fra eventuelle dobbeltroller med tanke på at oljebransjen opererer innenfor de rammene som er satt av myndighetene.

- For det første er systemet veldig transparent, og det settes objektive krav vi som selskap må møte. Dessuten forvaltes norsk sokkel av Oljedirektoratet og departementet, og der har jeg ingen rolle, sier Borten Moe som torsdag leverte inn oppsigelsen i Selskapet for industrivekst (SIVA) der han har vært direktør.

(NTB)