Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svein Ludvigsen-saken:

Tidligere ordfører om sin venn Svein Ludvigsen: - Vanskelig for å tro han har gjort det han beskyldes for

Jens Johan Hjort ber Norge huske på at alle er uskyldige til det motsatte er bevist.

LETTELSE: Jens Johan Hjort (H), her fra dagene som ordfører i Tromsø, tror hans venn Svein Ludvigsen føler en slags lettelse over muligheten til å renvaske seg selv.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
LETTELSE: Jens Johan Hjort (H), her fra dagene som ordfører i Tromsø, tror hans venn Svein Ludvigsen føler en slags lettelse over muligheten til å renvaske seg selv. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det sies jo «ingen røyk uten ild», men jeg vet av erfaring at det ikke så sjelden forekommer røyk uten ild. Nettopp derfor har vi alle en forpliktelse nå til å betrakte Svein som uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Jens Johan Hjort (H) til Dagbladet.

Den tidligere Tromsø-ordføreren snakker om sin venn og partifelle Svein Ludvigsen (72), som i dag er tiltalt for overgrep på tre personer.

- Jeg vil tro at når alt kommer til alt, er dagen i dag en lettelse for Svein. I et år har han gått rundt i en unntakstilstand, siden alle i Tromsø har visst hvem den tiltalte «samfunnstoppen» er. Det har nok vært en stor belastning for Svein, sier Hjort.

- Vanskelig for å tro tiltalen er riktig

Svein Harald Ludvigsen har vært fiskeriminister, stortingsrepresentant og fylkesmann i Troms. For ett år siden skrev Dagbladet om en samfunsstopp i Troms som var siktet for sedelighetslovbrudd.

Jens Johan Hjort, som også er advokat, sier at han som venn har vanskelig for å tro at Ludvigsen har begått overgrepene han er tiltalt for.

- Jeg har fulgt saken fra sidelinja, men jeg er jo venn av Svein og med det som utgangspunkt har jeg svært vanskelig for å tro at dette kan være riktig, sier Hjort.

Han tror Ludvigsen er glad for at det er tatt ut tiltale.

- Dersom saken hadde blitt henlagt, ville Svein mistet muligheten til å renvaske seg. Da er det en tvil som alltid vil være der. Den Svein jeg kjenner vil være glad for muligheten til å bevise sin uskyld. Så får vi avvente resultatet fram til det foreligger en rettskraftig dom. Fram til det er det viktig å betrakte Svein som uskyldig, sier Hjort.

- Utrolig glad i folk

Han kaller prinsippet om at man er uskyldig til det motsatte er bevisst som en syretest for enhver rettsstat.

- Svein Ludvigsen var fylkesmann i Troms mens jeg var ordfører i Tromsø. Da jobbet vi tett sammen, og jeg hadde stor glede av hans samarbeid. Svein er et menneske som er utrolig glad i andre folk, han bidrar overfor alle.

Saken er blitt etterforsket gjennom året ved Troms politidistrikt. Ludvigsen ble pågrepet 3. januar og satt fengslet i fem uker før han ble løslatt. Bakgrunnen for fengslingen var at han gjennom en årrekke hadde misbrukt sin stilling som innflytelsesrik politiker til å skaffe seg seksuell omgang med en mannlig, ung asylsøker.

- Utnyttet sin stilling

Alle de tre fornærmede omtales i tiltalen som ressurssvake, unge, enslige, asylsøkere. Statsadvokaten beskriver at Ludvigsen har utnyttet sin stilling eller at de fornærmede var i en sårbar situasjon ved alle overgrepene.

De seksuelle overgrepene omfatter både analt og oralt samleie, ifølge tiltalen.

Jens Johan Hjort sier han har vært med Ludvigsen på borgerskapsseremonier hvor asylsøkere får norsk statsborgerskap.

- Å se den gleden han hadde av å gi nye landsmenn norsk statsborgerskap var rett og slett rørende. Han skapte en høytid som alle rundt ham satt pris på, sier Hjort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!