EKS-ORDFØRER: Frp's Peter N. Myhre er tidligere ordfører i Oslo, og har vært innvalgt i Oslo bystyre sju ganger, første gang i 1979. Han reagerer på den storstilte bursdagsfeiringen som planlegges for ordfører Fabian Stang (H) og varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap).
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
EKS-ORDFØRER: Frp's Peter N. Myhre er tidligere ordfører i Oslo, og har vært innvalgt i Oslo bystyre sju ganger, første gang i 1979. Han reagerer på den storstilte bursdagsfeiringen som planlegges for ordfører Fabian Stang (H) og varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Tidligere ordfører reagerer: - Slett ikke vanlig med bursdagsfeiring i rådhuset

- Dette hører ikke hjemme i det 21. århundre, mener Frp's Peter N. Myhre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går vedtok forretningsutvalget i Oslo kommune å markere bursdagene til ordfører Fabian Stang (H) og varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) med en mottakelse i Oslo rådhus.

De to fyller henholdsvis 60 og 50 år med under ei ukes mellomrom i august.

Antall gjester var opprinnelig foreslått til 450, men dette ble i vedtaket endret til 300. Regninga på inntil 120 000 kroner tar kommunen.

- Det er tradisjon i Oslo kommune for å feire kommunens politiske ledelse når de har runde dager. Dette skjer gjerne med en hyggelig sammenkomst i rådhuset, heter det i forslaget fra bystyrets sekretariat.

- Slett ikke vanlig Dette får Frp-politiker Peter N. Myhre til å reagere. Han var Oslos ordfører i 1990 og 1991, har vært innvalgt i bystyret sju ganger, og satt som byråd for miljø og samferdsel fra 2003 til 2009.

- Det er slett ikke vanlig med bursdagsfeiring i rådhuset i Oslo. Da jeg fylte 50 var jeg byrådets nestleder, og tidligere ordfører. Jeg hadde et hyggelig bursdagsselskap for egen regning på Tveten Gård, men ingen feiring i rådhuset. Det er jeg egentlig glad for, sier han til Dagbladet.

- Dette hører ikke hjemme i det 21. århundre - eller man skal i hvert fall være forsiktig med det.

Mer utadvendt rolle Myhre ble valgt inn i bystyret første gang i 1979, og påpeker at slike store markeringer var vanligere på den tida.

- Nå er jo ordførerrollen mer utadvent, og over en lang periode har det i hvert fall ikke vært sånn at politikerne feiret hverandre. Jeg har ikke sittet i bystyret siden 2011, men hvis dette er blitt vanlig siden 2011, har i så fall måten dette blir gjort på forandret seg veldig, sier han.

- Det er jo vanlig at man kanskje feirer med et par glass vin og de nærmeste kollegaene, men ikke med hundrevis av deltakere. Det er ikke vanlig.

Samme nivå Ifølge nestleder Rina Mariann Hansen i Ap's bystyregruppe, har det tidligere vært liknende markeringer for blant andre tidligere ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) og tidligere varaordfører Aud Kvalbein (Krf).

- Vi er opptatt av å legge oss på det som er vanlig i Oslo kommune. At det blir en markering, tror jeg ingen i forretningsutvalget er uenige om, men for oss er det viktig at ligger på det nivået liknende markeringer har ligget på tidligere - og at det blir en fin feiring for ordfører og varaordfører, sa hun til Dagbladet i går.

I fjor ble det holdt mottakelse for tidligere Frp-leder Carl I. Hagen i anledning hans 70-årsdag, men Hagen presiserer i en SMS til Dagbladet at kostnadene ikke ble dekket av kommunen.

- Viktig og riktig Fabian Stang har ikke hatt anledning til å kommentere denne saken, men Høyres gruppeleder i bystyret, Øystein Sundelin, sier til Dagbladet at han synes det er naturlig med en markering av de to bursdagene.

- Så er det slik at når vi har markeringer i rådhuset, er det veldig mange som står på invitasjonslista. Dette er de samme som står på invitasjonslista om det er velforeninger eller sportsforeninger som har mottakelser i rådhuset. Alle de arrangementene er viktige for byen, og de koster noe, sier Sundelin, som også er medlem av forretningsutvalget.

Han mener Myhre tar feil når han sier at slike markeringer ikke er vanlige.

- Når byens to fremste folkevalgte fyller runde år i løpet av ei uke, synes jeg det er ganske selvfølgelig at dette markeres.

- Lite givende Sundelin synes ikke noe om at kostnadene ved denne markeringen settes opp mot for eksempel kutt i midlene til frivillige organisasjoner.

- Den type diskusjoner synes jeg er lite givende. Det er hundrevis av arrangementer i rådhuset i løpet av ett år. Dette er ett av dem. Det er alltid slik at man kan vurdere om penger kan brukes bedre eller annerledes, men i dette tilfellet mener jeg det er viktig og riktig å markere disse bursdagene, og det tror jeg samtlige norske kommunestyrer ville vært enige i.

FYLLER ÅR: Ordfører Fabian Stang (H) og varaordfører Libe Solberg Rieber-Mohn (Ap) fyller henholdsvis 60 og 50 år i august. Her fra valgkampåpningen i 2011. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FYLLER ÅR: Ordfører Fabian Stang (H) og varaordfører Libe Solberg Rieber-Mohn (Ap) fyller henholdsvis 60 og 50 år i august. Her fra valgkampåpningen i 2011. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer