Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere orkestermusiker får 850 000 i erstatning for tinnitus

- Jeg var plassert rett ved siden av trompetene, og de er veldig høye.

FÅR ERSTATNING: En tidligere klarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester (OFO) er tilkjent en erstatning på 815.000 kroner for tinnitus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR ERSTATNING: En tidligere klarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester (OFO) er tilkjent en erstatning på 815.000 kroner for tinnitus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tidligere klarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester (OFO) er tilkjent en erstatning på 815.000 kroner for tinnitus.

- Jeg vet at tinnitusen min kom fra OFO. Jeg var plassert rett ved siden av trompetene, og de er veldig høye, sier Matthieu Lescure (41) til Aftenposten.

41-åringen begynte som klarinettist i orkesteret i 2009. Et halvt år etter at han begynte har han opplyst at han kjente tinnitusen etter hver konsert, men at den var borte morgenen etter. Derfor tok han ikke problemet på alvor før den ett år senere var permanent.

Han ble sykmeldt og åpnet sak hos OFOs forsikringsselskap.

Audiopedagog Magne Nyvoll Temte har i sin masteroppgave Orkestermusikere og hørselsproblematikk undersøkt et utvalg musikere fra et av landets største fulltidsorkestre og kommet fram til at de i stor grad sliter med hørselsskader og tinnitus. Undersøkelsen ble først omtalt i fagbladet Din Hørsel.

Han bekrefter at slagverkere og de som sitter nær messingblåserne i orkestre er svært utsatt for hørselsskader. I undersøkelsen kom han fram til at så mange som 43,6 prosent i det anonymiserte orkesteret har fått påvist hørselstap av lege eller audiograf.

Videre viser undersøkelsen at hele 76,9 prosent av respondentene opplever tinnitus etter samspill med orkesteret, men med ulik hyppighet. En tredel opplever hyppig smerte etter samspill og fem av ti opplever det en sjelden gang.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart