Tidligere Outlaws-medlem (48) tatt for millionsvindel

Ventet på rettssak i annen bedragerisak da han skal ha deltatt i tidenes største banksvindel i Norge.

ÅSTED: Fra Nordea-filialen på Frogner ble det overført enorme pengebeløp til flere konti i Dubai. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
ÅSTED: Fra Nordea-filialen på Frogner ble det overført enorme pengebeløp til flere konti i Dubai. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet pågrep i går en 48 år gammel mann som nå er siktet i Nordea-saken, der tre personer tidligere er knyttet til en svindel på 90 millioner kroner.

Rundt 60 millioner kroner er trolig fortsatt på avveie.

- Siktede ble i ettermiddag besluttet varetektsfengslet i fire uker, opplyser politiadvokat Christian Stenberg ved finans- og miljøseksjonen til Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Dagbladet kjenner til at 48-åringen hadde milliongjeld spredd på en rekke kreditorer da han ble pågrepet, noe som trolig er en del av politiets etterforskning. Mannen ventet ennå på å sone en fengselsdom fra i fjor da han ble siktet i Nordea-saken, og var samtidig tiltalt i en tredje sak som skal for retten i januar.

Verken oslopolitiet eller mannens forsvarer ville i ettermiddag kommentere siktelsen eller hvilken rolle den nye pågrepene skal ha hatt i gigantbedrageriet.

- Min klient nekter straffskyld, er alt advokat Lars Engdahl vil si til Dagbladet.

Møbelbedrageri Den etnisk norske 48-åringen er godt kjent for myndighetene fra før.

Mannen var allerede før gårsdagens pågripelse tiltalt i en langt mindre bedragerisak, mot Ikea på Furuset i Oslo. Der skal han 20. mars i år ha prøvd å lure funkjsjonærene på møbelkjøpesenteret til å utlevere møbler for 43 230 kroner, men ble avslørt da han skulle opprette kjøpekort-konto i en annen manns navn.

Da politiet pågrep ham på Ikea hadde han to farlige kniver på seg, ifølge tiltalen.

Nøyaktig fire måneder seinere, 20. og 21. juli, skjedde Nordea-bedrageriet.

Tatt med AG3 48-åringen har flere alvorlige saker på rullebladet, og er straffedømt minst fem ganger tidligere.

I fjor ble han dømt til fengsel i ett år og fire måneder i Oslo tingrett for blant annet ulovlige våpen, narkotika, heleri, biltyveri og skadeverk.

Det skjedde blant annet etter at politiet fant et AG3-gevær sammen med 229 patroner til automatvåpenet i mannens bolig under en razzia i 2007. Da ble det også beslaglagt ei avsagd hagle, en Glock 9mm pistol,en Walther 6,35 mm pistol og mye ammunisjon - i tillegg til 140 gram metamfetamin og amfetamin.

Et snaut år seinere, natt til 16. mai 2008, fant politiet ei rifle og et haglegevær hjemme hos den våpenglade mannen.

Mannen har også vært knyttet til et gjengmiljø som er under nitid oppsikt av politiet. I dommen fra 2009 framgår det at mannen fra rundt 2001 til 2004 var medlem av MC-klubben Outlaws.

For tolv år siden ble mannen dømt til fengsel for legemsbeskadigelse.

Milliongjeld 48-åringen har i dag 16 uoppgjorte betalingsanmerkninger, på til sammen mer enn 1,7 millioner kroner.

Kreditorene er blant andre kemneren, strømselskap, forsikringsselskap, mobil- og bredbåndsleverandører og inkassoselskaper.

Enmannsforetaket til 48-åringen ble begjært konkurs av Skatt Øst i april på grunn av manglende innbetaling av moms, etter en periode der han har jobbet blant annet som yrkessjåfør.

- Jeg prøvde å finne verdier uten hell. Jeg fikk heller aldri tak i mannen, til tross for en rekke iniativ, sier advokaten som var bobestyrer i konkursen for et halvt år siden, til Dagbladet.

Ifølge skattelistene har mannens inntekt vært fraværende eller ubetydelig de siste årene.

MEDSIKTET: En 49 år gammel kvinne, som skal ha deltatt i bedrageriet inne i selve banken, er også siktet i Nordea-saken.
MEDSIKTET: En 49 år gammel kvinne, som skal ha deltatt i bedrageriet inne i selve banken, er også siktet i Nordea-saken. Vis mer