SANKER UNDERSKRIFTER: I denne videoen oppfordrer Danskernes Parti det danske folk til å signere slik at partiet kan stille til folketingsvalget. I videoen stiller partileder Daniel Carlsen seg kritisk til et innvandringsvennlig Danmark. Video: Danskernes Parti Vis mer

Dømt for «asylspray»

Tidligere partileder delte ut «asylspray» til forbipasserende. Nå er han dømt til fengsel

Delte ut hårlakk med påskriften «asylspray».

I september 2016 delte Danskernes Parti ut over hundre flasker med hårspray til tilfeldige forbipasserende i den danske kommunen Haderslev på Jylland. Utenpå disse flaskene sto det skrevet «asylspray».

Nå er den tidligere partilederen, Daniel Carlsen, idømt 30 dagers betinget fengsel av retten i Sønderborg, melder danske TV2. Tre andre menn har også blitt idømt bøter.

Anklaget for rasisme og propaganda

De fire mennene som nå er dømt var alle anklaget for rasisme, og for å ha brutt våpenloven, ved å være i besittelse av hårsprayen tilfelle det skulle bli behov for selvforsvar.

Carlsen var også anklaget for å spre propaganda. Nå som dommen har falt er det imidlertid ikke klart om de er dømt på alle tiltalepunkter, eller om de er frifunnet i noen av punktene, melder danske TV2.

Alle de tiltalte innrømmer å ha delt ut hårsprayen, men de erkjenner ikke straffskyld.

Forvsareren til Carlsen, Juul Eriksen, opplyser at hans klient vil anke dommen.

Hårspray med budskap

Danskernes Parti skal ha valgt å stille opp i Haderslev fordi det var et asylmottak der, noe de mente gjorde innbyggerne mer utsatte for vold og voldtekt, forklarte mennene som ble tiltalt i 2016.

- Jeg synes ikke det er en provokasjon. Vi går inn og takler et reelt problem i samfunnet, hvor mange dansker kjenner seg utrygge. Dels på grunn av migrantene, dels på grunn av at de ikke har muligheten til å forsvare seg, sa Carlsen til TV Syd den gangen.

Partiet omtalte den gangen sprayflaskene som et lovlig alternativ til pepperspray, og publiserte også en video der de oppfordret til stopp av all innvandring til landet. Stuntet ble ikke tatt godt imot av innbyggerne i Haderslev.

- Det er ikke noen som flykter hit for moro skyld. De har vært gjennom så mye, og så får de vite at de er uønsket, og at vi er nødt til å spraye dem, sier Charlotte Bech.

Juni 2017 ble Danskernes Parti oppløst, etter at partilederen trakk seg fra partiet og fortalte at han heller ville fokusere på privatlivet og familie.