Tidligere politioverbetjent Eirik Jensen dømt til 21 år i fengsel

Eirik Jensen

Tidligere politioverbetjent Eirik Jensen dømt til 21 år i fengsel

Knusende dom for Eirik Jensen, som ble funnet skyldig på alle punkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tidligere politilederen Eirik Jensen (60) er i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

Jensen ble i Oslo tingrett funnet skyldig i medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj under særdeles skjerpende omstendigheter, i tråd med tiltalen. Retten finner også Jensen skyldig i grov korrupsjon og finner det bevist utover enhver rimelig tvil at Jensen har mottatt til sammen 667 800 kroner i korrupsjonspenger av Gjermund Cappelen (50).

Retten finner det bevist at Jensen forsettlig og systematisk har medvirket til hasjbaronen Cappelens hasjimport.

- Det er et omfang som savner sidestykke i norsk rettspraksis. Det er et alvorlig anslag mot den tillit vårt politi er avhengig av. Han har medvirket forsettlig til den største narkotikaforbrytelsen i norsk rettspraksis, leste tingrettsdommer Kim Heger fra dommen.

Spesialenheten la ned påstand om 21 års fengsel for Jensen, mens han selv ba om full frifinnelse. Han har nektet straffskyld etter tiltalen gjennom hele saken.

DØMMES: Tingrettsdommer Kim Heger leser nå opp rettens vurderinger rundt tiltalte Eirik Jensen. Jensen funnet skyldig i medvirkning til narkotikasmugling. Hvilken straff Jensen dømmes til kommer senere i dag. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Bærums-mannen Gjermund Cappelen (50) dømmes til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av omtrent 16,7 tonn hasj. Statsadvokaten la ned påstand om 18 års fengsel for Cappelen, mens han selv mente han burde få større strafferabatt for tilståelse og for å snakke Jensen inn i saken.

Dommen fra Oslo tingrett er enstemmig.

Jensen har selv varslet at han vurderer å anke dommen. Både han og Cappelen tok betenkningstid, og har 14 dagers ankefrist.

- Oppmuntret og ga råd

Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at forholdet mellom Cappelen og Jensen aldri har vært et normalt kildeforhold, men at Jensen har sett mellom fingrene på Cappelens hasjvirksomhet. I dommen heter det også at han har gitt råd og oppmuntret Cappelen, og dermed aktivt styrket Cappelens forsett.

Jensen kommer ikke til å bli pågrepet av Spesialenheten etter dagens rettsmøte. Han må eventuelt ikke i fengsel før det foreligger en rettskraftig dom og han må inn til soning. Jensen ble også funnet skyldig og dømt for flere brudd på våpenloven, og frikjent for ett punkt i tiltalen. De har i dommen ingen betydning for straffeutmålingen.

FÅR DOMMEN: Eirik Jensen ankom sal 250 i Oslo tingrett 09.22 i dag tidlig. Han får i dag dommen mot seg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Retten mener at Cappelen snakker sant om egen hasjimport og at hans forklaring om det er troverdig.

Samtidig mener de Eirik Jensens forklaring ikke er troverdig, og at det er helt usannsynlig at Jensen ikke visste om Cappelens hasjvirksomhet, slik han selv har forklart.

Jensen sto tiltalt etter straffeloven paragraf 162 for medvirkning til innførsel av narkotika under særdeles skjerpende omstendigheter - strafferamme på 21 år og straffeloven paragraf 276 b for grov korrupsjon - strafferamme på ti år.

- Fikk 667 800

Retten mener det er vanskelig å forklare Jensens overforbruk og store kontantbeholdning annet enn at han hadde en ukjent kontantkilde.

Retten konkluderer med at den ukjente kilden må være Cappelen, og viser blant annet til pengestrømmen stanset opp etter at Cappelen ble arrestert. De mener han fikk til sammen 667 800 kroner.

SPANET PÅ:  Politiet spanet på Cappelen etter at de hadde gjort innbrudd i hasjlageret hans. Det førte dem til en Kiwi-butikk på Grønland, og politimann Eirik Jensen. Her er videoen fra spaneren. Video. Politiet Vis mer

Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at Jensen mottok 30 000 kroner i en konvolutt da de to møttes på Grønland i Oslo i desember 2013 - like før Cappelen ble pågrepet. Jensen har selv forklart det var tilbakebetaling av et lån.

Retten mener Jensen sannsynlig er kjent med at arbeidet på et bad på gården hans på Romerike ble utført av en rørlegger som er en av Cappelens nærmeste medarbeidere og som er dømt til elleve års fengsel som medlem av hasjligaen. I tiltalen mot Jensen er et korrupsjonsbeløp på 292 383 kroner satt til oppussing badet.

Det er avgjørende om Jensen visste han fikk en betydelig verdi. Det er bevist utover enhver rimelig tvil at Jensen var innforstått med at Cappelen skulle betale alt for oppussingen av badet, heter det i dommen.

Videre mener retten Jensen mottok en Tag Heuer-klokke på til en verdi på 17 000 kroner, og at dette faller inn under korrupsjonsbestemmelsen. Det samme mener de om reparasjonen av en TW Steel-klokke til 85 euro i Amsterdam.

Pågrepet februar 2014

Jensen ble pågrepet 24. februar 2014 etter at hasjbaronen Gjermund Cappelen i avhør forklarte at politimannen i en årrekke har bidratt til innføringen av store mengder hasj mot betaling.

8. februar 2016 ble Jensen tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

I januar i år startet hovedforhandlingene i den svært profilerte rettssaken mot de to.

Jensen sto tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj i perioden 2004 til 2013. Han sto også tiltalt for å ha tatt imot verdier for 2,1 millioner kroner. Cappelen var tiltalt for innførsel av 16,2 tonn hasj og for å ha betalt korrupsjonspengene til Jensen.

Straffbar medvirkning

Etter at retten har hørt 122 vitner over 68 rettsdager med 6000 sider dokumenter til grunn, kom domsavsigelsen i rettssaken mot Eirik Jensen (60) og Gjermund Cappelen (50) i dag.

Det skjer nesten fire måneder etter at siste dag av hovedforhandlingen ble avsluttet 24. mai i år.

Opplesningen av dommen tok cirka fire timer, og først helt til slutt kom slutningen.

Tingrettsdommer Kim Heger refererte fra dommen at Jensen har «trådt inn i sirkelen for straffbar medvirkning» ved å ikke ha stoppet Cappelen.

- Alle hans stillinger har som oppgave å motvirke. Det har vært en forsettlig unnlatelse å ikke gripe inn. Dermed har han trådt inn i sirkelen for straffbar medvirkning. Medvirkningen betyr at Cappelen kunne fortsette hasjimporten, leser Heger.

- Holdt kontakt bevisst skjult

Både Jensen og Cappelen har forklart at de har hatt jevnlig kontakt siden 1993. Ifølge politimannen har denne kontakten dreid seg om Cappelens rolle som informant og kilde for politiet. Ifølge Cappelen fikk han informasjon som bidro til hans narkotikainnførsler.

- Retten sitter med den klare oppfatning at Jensen systematisk og bevisst ikke har forholdt seg til regelverket om informantbehandling. Retten kan ikke se det annerledes enn at Jensens kontakt med Cappelen bevisst ble holdt skjult for politiet og omverdenen, heter det i dommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer