Peter Madsen:

Tidligere politispaner: - Typisk B-gjengen-stunt

Tirsdag rømte drapsdømte Peter Madsen fra fengselet utenfor København. Den tidligere spaneren i Oslo-politiet, Johnny Brenna, kaller fluktforsøket «spektakulært».

TATT: Danske Peter Madsen skal ha forsøkt å rømme fra fengselet, hvor han soner en livstidsdom for drapet på Kim Wall. Foto: Byrd/ Steven Knap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag formiddag rømte Peter Madsen, som er dømt til livstid for det brutale drapet på journalisten Kim Wall, fra fengselet i Albertslund.

Det gjorde han ved å ta den kvinnelige fengselspsykologen ved Herstedvester fengsel som gissel, for så å bli sluppet ut av fengselet ved å ha gjenstander som liknet et skytevåpen.

En stor politiaksjon ble igangsatt i forbindelse med fluktforsøket, og også bombegruppa og spesialstyrker ble tilkalt, da Madsen viste seg å være iført noe som liknet et bombebelte. Han ble anholdt 400-500 meter unna, fem minutter etter at politiet fikk meldinga.

Tidligere spaner i Oslo-politiet, Johnny Brenna, sier til Dagbladet at man sjelden hører om fluktforsøk av denne typen i dag, og omtaler det som «spektakulært».

FØRES BORT: Etter et rømningsforsøk blir drapsdømte Peter Madsen etter flere timer ført bort av politiet. Video: BT / Privat Vis mer

- Mangler gjennomføringsevne

- Dette er det man i gamle dager ville kalt for et typisk B-gjengen stunt, altså fra Donald Duck, sier Brenna om Madsens rømningsforsøk.

- Det er absolutt en spektakulær rømning, for man hører ikke så ofte om slike rømningsforsøk lenger.

Ifølge Brenna var det flere slike hendelser i «gamle dager».

Han mener det er vanskelig å si om dette skyldes personligheter, kriminelle miljøer, sikkerheten i fengslene, eller en kombinasjon av slike og eventuelle andre faktorer.

- Men ofte så sto det da gjerne en fluktbil klar, kanskje også noe som sperret politiet. Jeg vil si det mangler litt på gjennomføringsevne i denne saken. Han så ikke ut til å ha noen på utsida, så han har en lang vei å gå for å lykkes, sier Brenna.

Madsen skal ha oppholdt seg omkring 400-500 meter fra Herstedvester fengsel da politiet omringet ham.

Under dagens pressekonferanse forklarte politiinspektør Mogens Lauridsen at Madsen ble pågrepet idet han hoppet inn i en hvit varebil.

Hvem sjåføren er, eller hva som vil skje med vedkommende, ønsker imidlertid ikke politiet å uttale seg om på nåværende tidspunkt. Men Lauridsen bekrefter at han ikke snakker dansk, og at det dermed har oppstått språklige utfordringer i forbindelse med avhøret.

Politiet sa videre at de foreløpig ikke har mistanke om at han har fått hjelp fra andre, men at dette undersøkes videre.

BOMBETRUSSEL: Madsen truet med å ha på seg ei bombe. Politiet rykket derfor ut med store styrker, inkludert bombegruppa. Foto: presse-fotos.dk
BOMBETRUSSEL: Madsen truet med å ha på seg ei bombe. Politiet rykket derfor ut med store styrker, inkludert bombegruppa. Foto: presse-fotos.dk Vis mer

- Kritikkverdig

Den tidligere politispaneren mener det mest kritikkverdige i saken er hvordan Madsen har kunnet få fatt i våpenliknende og bombeliknende gjenstander fra innsida av fengselsmurene.

Brenna understreker at han ikke har en særskilt kjennskap til Peter Madsen, utover det som er offentlig kjent.

Likevel understreker han at Madsen, basert på informasjonen om ham, er en kategori-fange som burde sitte ganske strengt bevoktet.

- Det store spørsmålet, og det jeg mener er mest kritikkverdig, er hvordan han har fått tilgang til gjenstander som likner et skytevåpen og et bombebelte. Altså hvilke soningsforhold han sitter under. Jeg ville tro at det var såpass strengt at det skulle være vanskelig, sier Brenna til Dagbladet.

Danske medier melder også at Madsen tidligere skal ha vært isolert grunnet mistanke om fluktplaner.

Også fengselsbetjent og tillitsvalgt for Oslo fengselsfunksjonærers forening, Farukh Qureshi, innrømmer at dette var det første som slo ham da nyheten ble kjent tirsdag formiddag.

- Det overrasker meg veldig at Madsen, gitt dommen og hvordan han har framstått under og etter saken, klarer dette. Jeg kjenner ikke til hvilke risikovurderinger de har gjort av ham, men det framstår som om at det ikke har vært tilstrekkelig kontroll, sier Qureshi.

BOMBEBELTE: En talsmann fra politiet sier at Madsen hadde på seg noe som lignet et bombebelte under fluktforsøket. Video: Ritzau Vis mer

Han har selv jobbet i kriminalomsorgen i ti år. Ni av disse ved Oslo fengsel.

- Dette er jo ikke et spontant rømningsforsøk. Mye tyder på at dette er relativt godt planlagt fra hans side, sier Qureshi.

- Alltids noen glipper

Qureshi har aldri besøkt det aktuelle høysikkerhetsfengselet som Madsen har sonet i, men har besøkt andre fengsler i Danmark. Blant disse er Vestre Fængsel i København, som er Danmarks største.

Hans inntrykk er at danske fengsler er noe mer skjerpet enn de norske hva gjelder sikkerhet og kontroll.

Når det er sagt, understreker han at ingen fengsel er hermetisk lukket. For å fjerne enhver mulighet for at gjenstander kan fraktes inn i fengsel, ville fengselet være nødt til å være nettopp det.

- Alt fra eksterne besøkende til innsatte som reiser på permisjon, utgjør alltid en risiko for at gjenstander kan fraktes inn. Da snakker vi om alt fra narkotika til andre gjenstander som kan utgjøre en risiko. Men det er normalt sett en god kontroll på både de innsatte og besøkende, sier Qureshi.

Brenna understreker at man også har flere eksempler fra norske fengsler på at det har kommet inn gjenstander som ikke burde vært mulig.

- Det vil alltid være glipper som skjer.

Brenna har selv hatt jobben med å finne igjen både rømlinger og andre som har vært medsammensvorne i planleggingen.

DANMARK: Peter Madsen er dømt til livstid i fengsel for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Det stopper ikke «Sofie» fra å besøke ham. Her forteller hun hvorfor: Video: Berlingske Tidene Vis mer

Som et eksempel drar han fram at Stig Millehaugen fikk smuglet inn et våpen i Sarpsborg kretsfengsel i 1992 og skjøt seg ut. Fengselsbetjenten Jon Arild Martinsen ble skutt og drept i det mannen, som er omtalt som «Norges farligste mann», rømte fra fengselet.

Likevel understreker han at han i sitt arbeid oftest opplevde at folk ikke returnerte etter endt permisjon.

HVIT VAREBIL: Madsen ble pågrepet idet han hoppet inn i denne hvite varebilen. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix / AFP / Denmark OUT
HVIT VAREBIL: Madsen ble pågrepet idet han hoppet inn i denne hvite varebilen. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix / AFP / Denmark OUT Vis mer

- Mange som rømmer fra fengsel, gjør det i forbindelse med et gode i form av permisjon, tannlegetjenester eller liknende. Da kan man for eksempel smugle ut en beskjed om at man vil være et visst sted på et gitt tidspunkt, sier Brenna.

- Så fort noen får et gode, så øker risikoen for at dette kan skje.

- Gjerne sympatiske

Brenna understreker at han ikke har kjennskap til Peter Madsens personlighet. Han forteller likevel at gjengangerne han har jobbet med innenfor ran, har enkelte fellestrekk som gjør at de lettere lykkes med å gjennomføre et ran eller ransforsøk.

- De er gjerne sympatiske og blir sånn sett populære på soning, da de framstår stabiliserende på miljøet. De er ofte ressurssterke og kan te seg, og da får man goder og oppgaver deretter. Blir man for eksempel ganggutt, går man blant andre celler, noe som gir andre tilganger. Det kan være at Madsen har noen av de samme karaktertrekkene, sier Brenna.

Når Madsen først har klart å smugle inn gjenstandene, er ikke Brenna overrasket over at han lykkes med å bli sluppet ut av fengselet.

Heller ikke at han klarte å ta fengselspsykologen som gissel.

TILSTÅR: Peter Madsen ble dømt til livstid i fengsel for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Video: DPLAY/«De hemmelige optagelser med Peter Madsen» Vis mer

- Gitt omstendighetene, så synes jeg ikke det er rart. Han har sikkert hatt vanlige avtaletimer hos fengselspsykologen, at det har vært et regime på det. Når han først har tatt et gissel, så tar ikke fengselet sjansen på at det kan skje noe med sine ansatte.

Qureshi, som altså selv er tillitsvalgt, mener det også er viktig å huske på hva de fengselsansatte er blitt utsatt for i denne saken. At han tar én ansatt som gissel, og setter de andre ansatte i den situasjonen han gjør videre, utgjør en enorm belastning, understreker han.

- Heldigvis er dette et tilfelle som skjer svært sjelden. Men det er absolutt en påminnelse om hva man har med å gjøre som ansatt i fengsel, sier Qureshi og fortsetter:

- Samfunnet generelt har lett for å glemme den straffedømte etter at dommen har falt og soningen begynt. Men noen må altså håndtere disse personene også. Og som dagens eksempel med Madsen viser, er dette i høyeste grad en risiko og et ansvar som påvirker både de ansatte og samfunnet også etter domsavsigelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer