Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere president Khatami angrepet under massemønstring i Teheran

Uro under massemønstring i Teheran

PROTESTERTE: Mange tilhengere av opposisjonen trosset demonstrasjonforbudet i Iran fredag. Foto: REUTERS/SCANPIX/Karen Firouz
PROTESTERTE: Mange tilhengere av opposisjonen trosset demonstrasjonforbudet i Iran fredag. Foto: REUTERS/SCANPIX/Karen Firouz Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Reformtilhengere trosset forbudet mot demonstrasjoner og marsjert ut i gatene i Irans hovedstad fredag. To ledende opposisjonspolitikere ble angrepet.


Fredag ble den såkalte Qods-dagen markert i Iran, en dag som skal uttrykke motstand mot Israels okkupasjon av palestinske områder.

Men opposisjonen benyttet denne dagen til å markere motstand mot at Mahmoud Ahmadinejad får fortsette som president, tross advarsler fra den fryktede Revolusjonsgarden.

Demonstrasjonene førte til sammenstøt både med tilhengere av det sittende regimet og med opprørspoliti, ifølge øyenvitner.

Etter at hovedtalene på Qods-dagen var holdt, kastet tilhengere av opposisjonen stein mot politiet på Haft-e-Tir plassen i Teheran. Politiet skal ha slått løs på demonstranter og brukte tåregass for å spre demonstrantene.


Angrep reformtilhenger

Tidligere president Mohammed Khatami, som regnes som reformvennlig, ble angrepet av tilhengere det sittende regimet, men han fikk hjelp av opprørspoliti for å komme seg unna.

Også opposisjonslederen Mir Hossein Mousavi ble utsatt for angrep og tvunget til å forlate markeringen av Qods-dagen. En rasende folkemengde gikk løs på Mousavis bil, meldte det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA.

Minst ti personer ble arrestert i demonstrasjonene. Dessuten kom minst to personer til skade, fortalte et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Det kom også meldinger om sammenstøt i andre iranske byer fredag. Det er første gang på to måneder at opposisjonen har gått ut i gatene i protest mot det de mener var fusk under presidentvalget i juni.

Tidligere denne uka ble det meldt at ekspresident Akbar Hashemi Rafsanjani, som har ledet fredagsbønnen på Qods-dagen de siste 25 årene, var blitt nektet å delta på fredagens seremoni. Han er blitt ansett som en viktig støttespiller i det iranske maktsystemet.

STOR INTERESSE: Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki snakker med pressen under en markering av Qods-dagen i Teheran fredag. Foto: REUTERS/SCANPIX/Caren Firouz
STOR INTERESSE: Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki snakker med pressen under en markering av Qods-dagen i Teheran fredag. Foto: REUTERS/SCANPIX/Caren Firouz Vis mer

Men i år gikk oppdraget med å lede fredagsbønnen til en ytterliggående geistlig og støttespiller for Ahmadinejad.

Rafsanjani, som støttet Moussavi i valget, deltok i en av opposisjonens demonstrasjoner fredag, ifølge det semioffisielle nyhetsbyrået Fars.


«Holocaust-myte»

Qods-dagen, eller Jerusalem-dagen, blir markert over hele Teheran i slutten av den muslimske fastemåneden ramadan. Dagen blir brukt til demonstrasjoner mot Israel mange steder i verden.

I en tale utenfor universitetet i Teheran, kritiserte Irans president på nytt det han kaller «myten» om holocaust og opprettelsen av staten Israel.

- Påskuddet for å skape det sionistiske regimet er falskt. Det er en løgn basert på en upålitelig påstand, en mytisk påstand og okkupasjonen av Palestina har ingenting med holocaust å gjøre, sa Ahmadinejad, som hevder videre at Israel er i ferd med å kollapse.

- Regimet er døende, sa han, og la til at dersom holocaust var sann burde europeerne selv sørge for kompensasjon ved å gi land til jødene i Europa, Amerika eller Canada, i stedet for å ta land fra palestinerne.

Da Ahmadinejad kom med lignende uttalelser om holocaust i 2005, førte det til skarpe internasjonale protester.

(NTB)

REFORMVENNLIGE: En tilhenger av Iran opposisjonleder Mir Hossein Mousavi holder en plakat med bilde av den tapende presidentkandidaten under freddagens demonstrasjon i Teheran. Foto: REUTERS/SCANPIX
 REUTERS/Caren Firouz
REFORMVENNLIGE: En tilhenger av Iran opposisjonleder Mir Hossein Mousavi holder en plakat med bilde av den tapende presidentkandidaten under freddagens demonstrasjon i Teheran. Foto: REUTERS/SCANPIX REUTERS/Caren Firouz Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling