Tidligere pressesjef: Derfor lyver Donald Trump

- Du trenger ikke å gjøre det, sier Anthony Scaramucci.

KONSEKVENT: Anthony Scaramucci mener Donald Trump i en årrekke har vært konsekvent i retorikken. Foto: SAUL LOEB / AFP
KONSEKVENT: Anthony Scaramucci mener Donald Trump i en årrekke har vært konsekvent i retorikken. Foto: SAUL LOEB / AFPVis mer

Ifølge en opptelling gjort av Washington Posts faktasjekkere, kom presidenten med 9451 falske eller villedende uttalelser på 801 dager.

Tidligere denne uka serverte han også en hvit løgn overfor Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, da han hevdet faren er tysk. Dette stemmer ikke - det er bestefaren, Friedrich, som er tysk, og emigrerte til USA i 1885.

Anthony Scaramucci, som er Donald Trumps tidligere kommunikasjonssjef, hevder han vet svaret på hvorfor Trump fra tid til annen drar en hvit løgn.

- Han gjør det fordi han synes det er morsomt, sier Scaramucci i et intervju med CNN, gjengitt av blant andre Huffington Post og Washington Times.

DET HVITE HUS: Da generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg og USAs president, Donald Trump møttes i forbindelse med NATOs 70-årsdag presterte presidenten å lyve om farens opphav. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

- Du trenger ikke gjøre det

Scaramucci mener at hans tidligere arbeidsgiver de siste 40 åra har vært konsekvent med tanke på hvordan han legger fram en historie.

Han legger til at han selv ikke er særlig stor fan av lyvingen, men hevder samtidig at velgerne går ut fra at «politikerne lyver bare de åpner munnen».

TIDLIGERE PRESSESJEF: Anthony Scaramucci. Foto: AP Photo/Ariel Schalit
TIDLIGERE PRESSESJEF: Anthony Scaramucci. Foto: AP Photo/Ariel Schalit Vis mer

- Når det gjelder Trump, så har han funnet ut at det er en stor gruppe mennesker i befolkningen som flirer, når han eller media snakker om dette, sier Scaramucci, som samtidig sier at han har sagt til Trump at det ikke er nødvendig å lyve.

Ifølge Washington Post har USAs president altså servert 9451 løgner på 801 dager. Denne er sist talt opp 31. mars.

Blant hans favorittemaer er handelen mellom USA og Mexico, grensemuren og det at han hevder at han har gjort det største skattekuttet i amerikansk historie. Ifølge Huffington Post var det derimot Ronald Reagan som i sin tid sørget for et større skattekutt.

- Har ikke det genet

Ifølge avisa er det hele tredje gang under sitt presidentskap Donald Trump feilaktig har uttalt at faren hans er født i Tyskland. Ved de to andre anledningene pratet han også om forholdet mellom USA og EU.

Responsen fra Det hvite hus på kritikken har tilsynelatende vært manglende. Ifølge CNN har de i to dager forsøkt å få en kommentar fra Trumps talspersoner.

- Obama trodde vi hadde 57 delstater. Noen ganger skjer det feil, sier en rådgiver til kanalen.

Redaktør og kommentator i CNN, Chris Cillizza, stiller seg selv spørsmålet om hvorfor Trump sier som han sier når det åpenbart er feil.

- Fakta har alltid vært en flyktig øvelse for Trump. Gjennom livet har han strukket dem for å passe narrativet han skaper om seg selv. For de aller fleste er det pinlig å gjøre faktafeil, spesielt i offentlige sammenhenger. Trump har ikke det genet. Fakta er hva han ønsker at de skal være, skriver Cillizza.

- Upassende

Som nevnt satt Scaramucci altså som kommunikasjonssjef i Det hvite hus i bare ti dager.

Dette etter en rekke utsagn som fikk president Trump til å handle.

Flere av dem rettet seg mot tidligere stabssjef for Donald J. Trump, Reince Priebus. Den rutinerte republikanske politikeren mistet jobben etter en lengre tid der flere medier rapporterte om uenigheter innad i Det hvite hus.

- Presidenten følte at Anthonys kommentarer var upassende for en i hans posisjon. Vi ville ikke legge en byrde på general Kelly. Vi har gjort det klart de siste dagene at general Kelly har full autoritet i Det hvite hus og at alle ansatte svarer til ham, sier pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders om Scaramucci-sparkingen, som skjedde samme dag som den nye stabssjefen John Kelly hadde sin første dag.