Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere prest brukte millioner på strippefester

Den tidligere presten og direktøren, Are Blomhoff, har erkjent underslag av 15,8 millioner kroner. Mye skal ha blitt brukt til fester med damer som strippet på bordene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Den tidligere så høyt respekterte presten og direktøren for stiftelsen Betanien Bergen møtte som en angrende synder i Drammen tingrett i dag.

- Noe av det første han sa i retten var at dette var den tyngste dagen i hans liv, men han har hatt mange tunge stunder siden denne saken kom opp for to år siden. Han beklager sterkt det han har gjort, forteller forsvarsadvokat Per-Erik Gåskjenn til Dagbladet.

Påtalemyndigheten ved aktor Anders Johnsen la ned påstand om fire år i fengsel for Are Blomhoff for underslag av 15,8 millioner kroner. Rettsaken var unnagjort i løpet av få timer som en såkalt tilståelsessak.

Fikk medalje av kongen - Blomhoff har bygd opp et sykehjem for stiftelsen Betanien i Alfaz del Pi i Spania. I løpet av sitt flere år lange opphold der, har han hatt særlige utfordringer knyttet til bruk av alkohol, forklarer Per-Erik Gåskjenn.

Som direktør for stiftelsen Betaninen Bergen fikk han Kongens fortjenestmedalje høsten 2012, få måneder før han måtte erkjenne å ha underslått store millionbeløp. Tidlig i 2014 meldte han ifra til Slottet om at han ville frasi seg medaljen. Han erkjente ved det at han ikke hadde gjort seg fortjent til noen medalje.

Innleide damer Blomhoff har erkjent at pengene har gått til formål som har vært Betanien helt uvedkommende.

- Mye penger har gått til fester hvor det er blitt servert alkohol og hvor innleide damer har strippet. Festene har vært av seksuell karakter, men han har selv aldri kjøpt seksuelle tjenester slik folk oppfatter dette begrepet. Vi kan heller ikke utelukke at andre personer har utnyttet hans gavmildhet, forklarer advokat Per-Erik Gåskjenn.

Han understreker at gjestene på disse festene ikke har vært andre ansatte i stiftelsen Betanien, men personer som Are Blomhoff har blitt kjent med i Spania.

Are Blomhoff erkjente allerede i januar 2013 at han hadde brukt penger til helt andre formål enn de var tiltenkt. Etter at han hadde blitt konfrontert med underslagsmistankene, har han fra første stund medvirket til en oppklaring av saken.

- Har erkjent underslag - Han har erkjent å ha underslått rundt 16 millioner kroner, sier Per-Erik Gåskjenn.

Forsvarsadvokaten ba Drammen tingrett om å ta hensyn til at Are Blomhoff har bidratt til oppklaringen av saken og viste forøvrig til helseopplysninger i saken som han mener må vektlegges når straffeutmålingen skal vurderes.

- Jeg mener straffen må bli betydelig lavere enn det aktor la ned påstand om. Min klient er uføretrygdet og han nærmer seg pensjonsalder. Han har ikke muligheter for å tilbakebetale så mye penger, men han vil forsøke å bidra så godt han kan. Det er også slik at han har gitt avkall på en pensjonsforsikring som vil gi Betanien tilgang på mer enn ni millioner kroner, sier forsvarsadvokat Per-Erik Gåskjenn.

Drammen tingrett vil avsi dom denne eller neste uke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media