Tidligere Putin-favoritt: Hater Russland

En tidligere Putin-favoritt føler ikke annet enn hat for hjemlandet sitt, og sier at han ville valgt Ukraina dersom han skulle kjempe.

LANGER UT: Russiske Artur Smoljaninov forteller at han hater hjemlandet. Her avbildet i 2009 da han ankom en filmfestival i Moskva. Foto: AP / NTB

LANGER UT: Russiske Artur Smoljaninov forteller at han hater hjemlandet. Her avbildet i 2009 da han ankom en filmfestival i Moskva. Foto: AP / NTB

Vis mer
Publisert

Den russiske skuespilleren Artur Smoljaninov (39) var helten i The 9th Company, og ble ofte beskrevet som Russlands Rambo.

Den russiske krigsfilmen fra 2005 var en av Vladimir Putins favorittfilmer. I den anledning inviterte Putin skuespillerne, inkludert Smoljaninov, til sin bolig utenfor Moskva der de så på filmen sammen.

Men mye har forandret seg siden den gang.

- Jeg føler ikke annet enn hat for folket på den russiske siden av frontlinjen. Hvis jeg var på bakken, ville det ikke vært nåde.

Det sa Smoljaninov i et nytt intervju med den russiske uavhengige avisa Novaja Gazeta i forrige uke, skriver CNN.

Skuespilleren fortalte om en tidligere kollega som dro til Russland for å kjempe der.

- Ville jeg skutt ham? Uten tvil. Holder jeg mulighetene mine til å kjempe for Ukraina åpne? Absolutt. Hvis jeg skulle kjempe i denne krigen, ville jeg bare ha kjempet for Ukraina.

Noen dager seinere ble skuespilleren klassifisert som en utenlandsk agent av det russiske justisdepartementet. Lederen ved Russlands etterforskningskomité, Aleksandr Bastrykin, beordret også at det skulle opprettes en straffesak mot Smoljaninov.

UKRAINA: Den amerikanske soldaten «Tuc» kriger i Ukraina på ukrainsk side. I starten av januar ble han utsatt for et russisk artilleriangrep. - Et eneste stort helvete, sier han til Dagbladet. Video: Privat / Dagbladet TV / WarLeaks Vis mer

Skuespilleren uttalte seg om krigen for første gang i fjor sommer.

- Alt kollapser: det er aske, røyk og tårer, sa Smoljaninov i et intervju da han fortsatt var i Russland.

I oktober i fjor forlot han hjemlandet, og det antas at han oppholder seg i Latvia for tida.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer