Tidligere selger: - Solgte «timeshare» for 800 000 kroner på en kveld

Forbruker Europa nedringes av folk som mener seg lurt. Saken står i fare for å henlegges etter slett politiarbeid.

CLUB PUERTO ATLANTICO: I dette bygget skal et ukjent antall nordmenn har blitt lurt til å bruke opp mot 100 000 på en ferieklubb hvor de ble forespeilet store fordeler. Realiteten var en ganske annen. Foto: TIPSER
CLUB PUERTO ATLANTICO: I dette bygget skal et ukjent antall nordmenn har blitt lurt til å bruke opp mot 100 000 på en ferieklubb hvor de ble forespeilet store fordeler. Realiteten var en ganske annen. Foto: TIPSERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svindelsaken i Spania skaper telefonstorm hos Forbruker Europa

- Det er ny rekord i antall henvendelser. Vi fikk ca. 30 henvendelser i løpet av dagen i går, og det tilsvarer en tredjedel av det vi har fått siste halvår, forteller direktøren for Forbruker Europa Ragnar Wiik

Forbruker Europa har nå lagt ut informasjon om hva forbrukerne som har inngått avtaler kan foreta seg. Den finner du her.

Opprullingen av saken begynte med at en gruppe på 60 personer leverte en felles anmeldelse til spansk politi der de hevdet seg svindlet av selskapene, bak Club Puerto Atlantico i Arguineguin på Gran Canaria. Anmeldelsen viser at kundene mener seg lurt opp i stry, og at de har betalt for lite og ingenting.

Realiteten synes å være at man faktisk kan bestille reiser gjennom selskapene, men at de fordelene man blir forespeilet på ingen måte er reelle.

140 000 kroner for ingenting En oslomann som Dagbladet snakket med var blant de mange som ble lurt.

- Vi betalte rundt 12 000 euro for en feriepakke med en varighet på 15 år, forteller han.

Inkludert i pakken var det to cruise med avgang fra Miami på den amerikanske østkysten. Pakkene måtte benyttes innen tre år fra kontraktsinngåelsen. Mannen ble bedt om å betale 2000 dollar á to lugarer per tur, altså til sammen 8000. For de pengene skulle han og hans familie få igjen det dobbelte i turer og andre goder i de havnene skipene la til.

Flybilletter måtte bestilles gjennom selskapet Vacation Promotions International (VPI) for at pakken skulle være gyldig. Billettene kostet minst dobbelt så mye som det man kunne få dem for om man bestilte direkte via et flyselskap. De 8000 dollarene han hadde betalt var ikke-refunderbare.

Det var ikke mulig å få vite hvilket cruise-selskap, eller hvilket flyselskap man skulle reise med.

- Det er en viss mulighet til å benytte seg av tilbudene her, men det blir så dyrt og upraktisk at det ofte ikke blir aktuelt, sier Wiik i Forbruker Europa som har fått tilsvarende historier fortalt av fortvilte kunder.

Blant annet har kundene fått kuponger som etter sigende skal kunne løses mot en «gratis uke» på hoteller rundt om i verden. Ifølge en tidligere ansatt i selskapet skal disse kupongene faktisk være gyldige, men det er en hake:

- Man må gjennom en obligatorisk presentasjon av et annet timeshare-opplegg, sier selgeren til Dagbladet.

En av Dagbladets lesere fikk en slik kupong i premie da han «vant» på skrapelodd i Arguineguin, men han kastet den i nærmeste søppelkasse da han leste det med liten skrift.
  - Ikke bare svindel En tidligere selger Dagbladet snakker med reagerer på framstillingen av selskapet i media.

- Det ble kanskje malt litt rosenrødt, men at det bare er et luftslott er jeg ikke med på, sier selgeren som ønsker å være anonym.

Det var flere kunder som var fornøyd med produktet og kom igjen år etter år, hevder han. Dagbladet har foreløpig til gode å snakke med noen som kan bekrefte selgerens påstand om at de har fått noe av det de har betalt for.

Selgeren hevder videre at han selv har sendt venner og familie på tur gjennom ordninger som de ansatte fikk fra selskapet.

Han forteller også at det ikke manglet på kjøpelystne på salgsmøtene. De solgte gjerne for 25 000 euro på en normal kveld. I tiden han var der var salgsrekorden på intet mindre enn 107 000, vel 800 000 norske kroner, hevder han.

Dårlig politiarbeid Nrk melder i dag at saken kan ende med henleggelse grunnet slett politiarbeid. Dommer Julio Wood i Las Palmas kritiserer politiet for dårlig utført arbeid.

— Til tross for alle klagene fra forbrukerne, eksisterer det ikke tilstrekkelige bevis på nåværende tidspunkt. Basert på dokumentasjonen fra det dårlige politiarbeidet, finnes det ikke klare bevis for mislighold av avtalene, sier Wood.

Han skal ikke ha gitt tillatelse til ransaking av kontorene til selskapet.

Blitt svindlet? Dersom du har litt deg overtale til å gå inn på en timeshare-, eller ferieklubbavtale, så finnes det muligheter.

Det er laget et eget EU/EØS-direktiv som gjelder for kjøp, resalg og bytte av timeshare og ferieklubber. De samme reglene gjelder i Norge som for eksempel i Spania og Tyskland. Det gir deg blant annet angrerett og forbud mot forskuddsbetaling, og landene må være bokstavtro til direktivet, slik at du har like rettigheter i alle land, skriver Forbrukerrådet.

Det kanskje viktigste rådet kommer til slutt:

- Timeshare- og ferieklubbene har gjerne et høyt innskudd. I tillegg har mange av dem høye vedlikeholdsutgifter som du må betale hvert år. Du kan få ganske mye ferie for den samme summen, så tenk deg nøye om, sier Ragnar Wiik.

I etterkant av opprullingnen av saken i Arguineguin har Forbruker Europa fått henvendelser om tilsvarende metoder både på Rhodos og Alcudia på Mallorca.