Tidligere sexarbeider Hege Grostad truet med utkastelse på grunn av mange besøkende og nattlig støy

- Jeg bare lo første gang jeg så det.

BREV: Hege Grostad, tidligere kjent som «Frøken X», fikk i mai et brev av styret i sameiet der hun bor. Blant annet kunne hun lese at mye «trafikk» av folk til hennes leilighet ble satt i sammenheng med at hun «har stått fram i ulike medier som 'sexarbeider' og stripper». Det står også at med mindre hun etterkommer styrets krav om å «innrette seg etter de reglene som gjelder», forbeholder styret seg retten til å tvangsselge leiligheten hennes. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BREV: Hege Grostad, tidligere kjent som «Frøken X», fikk i mai et brev av styret i sameiet der hun bor. Blant annet kunne hun lese at mye «trafikk» av folk til hennes leilighet ble satt i sammenheng med at hun «har stått fram i ulike medier som 'sexarbeider' og stripper». Det står også at med mindre hun etterkommer styrets krav om å «innrette seg etter de reglene som gjelder», forbeholder styret seg retten til å tvangsselge leiligheten hennes. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I mai fant tidligere sexarbeider og aktivist Hege Grostad et brev i postkassa si, der hun av styret i sameiet der hun bor i Oslo sentrum ble gjort oppmerksom på en rekke ting.

Blant annet kunne hun lese at mye «trafikk» av folk til hennes leilighet ble satt i sammenheng med at hun «har stått fram i ulike medier som 'sexarbeider' og stripper».

Det står også at med mindre hun etterkommer styrets krav om å «innrette seg etter de reglene som gjelder», forbeholder styret seg retten til å tvangsselge leiligheten hennes.

Hun delte selv brevet på sin Twitter-profil på tirsdag, og onsdag hadde hun et møte med styreleder.

- Jeg så brevet 16. mai, og jeg bare lo første gang jeg så det. Samtidig ble jeg sint da jeg føler det som står der er urimelig. Det er noe helt annet enn mine naboers ve og vel som ligger til grunn her. Det handler om mine ytringer og meninger, sier Grostad til Dagbladet.

Frøken X Grostad var lenge bare kjent under pseudonymet «Frøken X», og skrev en rekke kronikker i flere norske aviser om sexkjøpsloven og hallikparagrafen. Hun var også svært aktiv i sosiale medier.

I 2013 sto hun fram med navn i VG, og har siden det fortsatt å fronte sexarbeideres rettigheter.

Hun forteller videre at styret har mottatt klager, men at ingen har klaget direkte til henne i denne saken. Den eneste klagen hun har fått var for flere år siden da hun spilte høy musikk på dagtid. Etter det sier Grostad at hun har holdt lydnivået nede.

- Styret fant først ut at de skulle skrive brev da de ble oppmerksom på at jeg hadde vært i media, og at jeg har de meningene jeg har. Jeg mener at de først og fremst er ute etter å kommunisere hva han mener om prostitusjon og rusmidler. Det handler mye mer om det enn at jeg er en reell plage for naboene. Det skal veldig mye til før man setter i gang et tvangssalg av en leilighet.

- Kan ikke kastes ut for slikt Det samme sier Hans Fredrik Marthinussen, jussprofessor ved Universitetet i Bergen. Han sier også til Dagbladet at det ikke er hold i argumentasjonen som brukes i brevet.

SINT: - Jeg så brevet 16. mai, og jeg bare lo første gang jeg så det. Samtidig ble jeg sint da jeg føler det som står der er urimelig. Det er noe helt annet enn mine naboers ve og vel som ligger til grunn her. Det handler om mine ytringer og meninger, sier Grostad til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SINT: - Jeg så brevet 16. mai, og jeg bare lo første gang jeg så det. Samtidig ble jeg sint da jeg føler det som står der er urimelig. Det er noe helt annet enn mine naboers ve og vel som ligger til grunn her. Det handler om mine ytringer og meninger, sier Grostad til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Man kan ikke kaste folk ut av husene sine for sånne ting. For at det skal bli aktuelt må det være snakk om grov plage av naboene over lengre tid. Dette er rett og slett et styre som misbruker sin posisjon til å presse sine verdier og rammer på andre mennesker. Det er egentlig bare trist, sier han.

Han forteller videre at dersom man bor i en blokkleilighet må tåle at det ikke er dørgende stille hele tiden.

- Om det festes hele natta i månedsvis kan man bli nødt til å ta affære, men om man en gang i blant vekker noen om natta i en sånn blokk er ikke det grunn til utkastelse.

Nattlig støy Dagbladet har også vært i kontakt med Peter Hagerup som står som avsender på brevet. Han er styreleder i sameiet og utdyper hva som ligger til grunn for skrivet.

- Vi har fått rapporter om nattlig støy fra flere naboer, og det har blitt klaget inn til styret. I den forbindelse har vi også vist til en artikkel i Dagbladet der det kommer fram at hun driver med sextrafikk, men det var ikke grunnen til brevet. Grunnen er at vi har fått klager, og at hun har gått høyt ut på banen med hva hun driver med, sier Hagerup.

Hagerup har vært styreleder i sameiet i et drøyt år og kjenner ikke til all klagehistorikk, men forteller at det ved to anledninger har kommet klager på nattlig støy.

Møte Etter den første klagen forfattet styret et brev som var rettet mot aktiviteten Grostad bedriver, men valgte å ikke sende det. Brevet ble så redigert og ferdigskrevet av en jurist, før det ble sendt etter den andre klagen.

- Jeg har skjønt det som at hun føler seg direkte truet med tvangssalg, men så er ikke tilfelle. Det er bare i ytterste konsekvens dersom hun ikke forholder seg til husreglene, sier han.

Hagerup sier også at saken er ute av verden så lenge hun følger reglene for sameiet.

- Vi hadde et møte i går. Jeg synes det gikk greit, men hun var åpenbart irritert. Hun har også twitret ganske høyt om både meg og saken. Jeg for min del er ferdig med saken om hun forholder seg til husreglene. Det sa jeg også klart fra om til henne i går.

Uforstående Grostad stiller seg uforstående til krassheten i brevet, og undrer seg også over hvorfor styret ikke bare nevnte støyklagene om det er det som var utslagsgivende.

BREV:  - Vi har fått rapporter om nattlig støy fra flere naboer, og det har blitt klaget inn til styret. I den forbindelse har vi også vist til en artikkel i Dagbladet der det kommer fram at hun driver med sextrafikk, men det var ikke grunnen til brevet. Grunnen er at vi har fått klager, og at hun har gått høyt ut på banen med hva hun driver med, sier styreleder Hagerup.
BREV: - Vi har fått rapporter om nattlig støy fra flere naboer, og det har blitt klaget inn til styret. I den forbindelse har vi også vist til en artikkel i Dagbladet der det kommer fram at hun driver med sextrafikk, men det var ikke grunnen til brevet. Grunnen er at vi har fått klager, og at hun har gått høyt ut på banen med hva hun driver med, sier styreleder Hagerup. Vis mer

- Hvis brevet er skrevet grunnet klager om støy på natten, så hadde det vel holdt å skrive bare det i brevet? «Hei Hege, vi har fått klager fra naboer som sier at lydnivået ditt er for høyt om natten. Vennligs vær stille etter kl 23», sier hun.

Hun hadde også gjerne sett at hun ble opplyst om tidspunktet for klagene.

- I tillegg kunne han tatt seg bryet med å opplyse om når og hvor klagene hadde funnet sted, men det kunne han ikke si noe om på møtet. Styret kunne ha ringt og gjort meg oppmerksom på at naboer har klagd. Et løsningsorientert styre hadde i alle fall håndtert saken slik i stedet.

UFORSTÅENDE: Grostad stiller seg uforstående til krassheten i brevet, og undrer seg også over hvorfor styret ikke bare nevnte støyklagene om det er det som var utslagsgivende. Foto: Jacques Hvistetendahl / Dagbladet
UFORSTÅENDE: Grostad stiller seg uforstående til krassheten i brevet, og undrer seg også over hvorfor styret ikke bare nevnte støyklagene om det er det som var utslagsgivende. Foto: Jacques Hvistetendahl / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer