HENLAGT: 68-åringen ble pågrepet og siktet sammen med 41-åringen da Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet drept, men saken mot mannen ble henlagt. Han håper sannheten om drapet nå har kommet fram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HENLAGT: 68-åringen ble pågrepet og siktet sammen med 41-åringen da Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet drept, men saken mot mannen ble henlagt. Han håper sannheten om drapet nå har kommet fram. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Tidligere siktet i Sigrid-saken mener tilståelsen kom fire år for seint

Ble pågrepet sammen med den dømte 41-åringen i september 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at 41-åringen som er dømt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, og som hele tiden har nektet straffskyld, nå vedgår at han kjørte på 16-åringen og deretter drepte henne med et slag mot hodet.

DREPT: 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant 4. august 2012, og hundrevis deltok i letingen etter henne. Hun ble funnet drept på Kolbotn etter en måned. Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant 4. august 2012, og hundrevis deltok i letingen etter henne. Hun ble funnet drept på Kolbotn etter en måned. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

- Mannen ønsket at Sigrids etterlatte skulle bli varslet og få faktum. Derfor avga han en ny politiforklaring, hvor han forklarte seg om forsvinningen og drapet, sa mannens forsvarer, John Christian Elden, til Dagbladet søndag.

Tidlig i juni forklarte mannen seg på nytt i et politiavhør, og erkjente å ha drept Sigrid Giskegjerde Schjetne i 2012.

- Fire år for seint

Samtidig som 41-åringen ble pågrepet for drapet i 2012, ble også en annen mann pågrepet i saken. Han synes tilståelsen kommer altfor seint.

- Det er veldig bra at han nå legger kortene på bordet, men det kommer fire år for seint, sier et sentralt vitne i Sigrid-etterforskningen til Dagbladet.

68-åringen ble pågrepet sammen med den dømte 41-åringen da Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet drept i september 2012. Han ble siktet for drapet og satt varetektsfengslet, men ble senere løslatt og drapssiktelsen ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

Han opplyser at han venter på en avgjørelse om mulig erstatning for varetektsperioden.

Håper saken er oppklart

Mannen leide verkstedet i Oppegård få meter fra der den 16 år gamle jenta ble funnet drept. Mannen forklarte seg under rettssaken mot 41-åringen han beskriver som en tidligere kamerat.

Han håper nå saken har fått sin endelige oppklaring og at tilståelsen er reell. Også for han egen del.

- Denne saken har ødelagt mye for meg. Jeg har ikke jobb og sliter økonomisk. At han nå tar det fulle ansvaret bare understreker at jeg ikke har noe med saken å gjøre, sier han.

Han sier han gjerne stiller i nye politiavhør om politiet ønsker det.

- Det er klart jeg stiller. Men jeg tror ikke at jeg har så mye mer å bidra med, sier han.

Grunn til å stille spørsmål ved forklaringen

IKKE SIKKER: Grete Lien Metlid sier at politiet forholder seg til at mannen har gitt en ny forklaring, men påpeker at det er grunn til å stille spørsmål ved forklaringen som er gitt. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
IKKE SIKKER: Grete Lien Metlid sier at politiet forholder seg til at mannen har gitt en ny forklaring, men påpeker at det er grunn til å stille spørsmål ved forklaringen som er gitt. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Sigrids familie har gjennom bistandsadvokat Harald Stabell gitt uttrykk for de ikke oppfatter gjerningsmannens uttalelser i politiavhør som en tilståelse.

Politiet er heller ikke sikre på at det er satt endelig punktum i saken.

- Vi mener fortsatt det er en del ubesvarte spørsmål, og vi kommer tilbake til verdien av forklaringen han har gitt, sier leder ved Seksjon for vold og seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt Grete Lien Metlid til Nettavisen.

Hun sier at politiet forholder seg til at mannen har gitt en ny forklaring, men påpeker at det er grunn til å stille spørsmål ved forklaringen som er gitt.

- Hvordan vi håndterer dette skal vi ta stilling til når ferien er over. Politiet har mottatt nye opplysninger, men vi kommer tilbake til hvordan vi stiller oss til informasjonen, sier Metlid.

Den 41 år gamle mannen ble i 2013 dømt i Oslo tingrett til psykisk helsevern. En ny vurdering om det er behov for en slik behandling videre skal foretas i juli 2017, tre år etter at mannens dom ble rettskraftig.

Tilståelsen

41-åringen skal i politiavhøret ha forklart at han var sliten, trøtt, paranoid og veldig syk kvelden Sigrid ble påkjørt og deretter drept.

Han skal ha forklart at han var ute og kjørte bil kvelden Sigrid forsvant, men at han ikke så den unge jenta før han hadde kjørt på henne.

Mannen har forklart at han deretter løftet Sigrid inn i bilen og at hun på dette tidspunktet ikke skal ha vært ved bevissthet. I sin tilståelse hevder 41-åringen at han egentlig tenkte å kjøre til Oslo legevakt, men at han ombestemte seg.

41-åringen vedgår at Sigrid skal ha kommet til bevissthet, og at han tok henne med inn i en campingvogn. Her skal han så ha forsaket hennes død etter å ha slått henne i hodet.

Ifølge forklaringen hevder 41-åringen at han ønsket å slå henne i svime, men at det aldri var meningen å slå Sigrid slik at hun døde.

41-åringen hevder videre at han deretter forsøkte å gjenopplive Sigrid flere ganger.

Mannen vedgår nå at han, etter at han var sikker på at Sigrid var død, forsøkte å gjemme kroppen hennes og prøvde å skjule sporene i bilen og i campingvogna.

TILSTO: Den 41 år gamle mannen har forklart at han løftet Sigrid inn i bilen og at hun på dette tidspunktet ikke skal ha vært ved bevissthet. I sin tilståelse hevder 41-åringen at han egentlig tenkte å kjøre til Oslo legevakt, men at han ombestemte seg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILSTO: Den 41 år gamle mannen har forklart at han løftet Sigrid inn i bilen og at hun på dette tidspunktet ikke skal ha vært ved bevissthet. I sin tilståelse hevder 41-åringen at han egentlig tenkte å kjøre til Oslo legevakt, men at han ombestemte seg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer