Tidligere SINTEF-direktør tiltalt for grov korrupsjon

Skal ha betalt iranske tjenestemenn under bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Økokrim har tiltalt den tidligere administrerende direktøren i SINTEF Petroleumsforskning AS, David Lysne, for grov korrupsjon, melder NTB.

I februar 2002 inngikk SINTEF petroleumsforskning en avtale med OIEC

 (Oil Industries Engineering and Construction Overseas Ltd.) om levering av konsulenttjenester for prosjektet 7 West Zagros Fields i Iran. Verdien av denne avtalen var på cirka seks millioner dollar eller 37 millioner norske kroner.

- Det er i forbindelse med denne avtalen at vedkommende er blitt tiltalt for grov korrupsjon, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Lars Stoltenberg til Dagbladet.no.

Lysne var direktør fra 1997 til 2005, da han måtte gå av som følge av Økokrims etterforskning av korrupsjonsanklagene.

- Det det konkret er snakk om er utilbørlige betalinger til høytstående iranske tjenestemenn, sier Stoltenberg.

Forelegg på to millioner

SINTEF petroleumsforskning har fått et forelegg på to millioner kroner i forbindelse med denne saken.

- Vi aksepterer forelegget, sier nåværende administrerende direktør i SINTEF petroleumsforskning May Britt Myhr i en pressemelding.

Hun legger vekt på at at SINTEF har vært opptatt av å rydde opp etter at de ble kjent med saken.

- Vi har hele tiden hatt et godt samarbeid med Økokrim for å få alle fakta på bordet, og vi har ønsket en avklaring av de juridiske forholdene, sier Myhr.

- Forbauset over tiltale

David Lysnes advokat Bjørn Stordrange sier til Dagens Næringsliv at Lysne ikke erkjenner straffeskyld. Det vil derfor bli en full rettssak om Iran-saken.

- Vi er forbauset over tiltalen, og også over Økokrims saksbehandling. Detaljene skal vi komme tilbake til når saken kommer opp for retten, sier Stordrange til avisen.