Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere sjef for E-tjenesten tror Sandbergs mobil har blitt hacket

Tidligere sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, er overbevist om at iranske myndigheter har hacket Per Sandbergs mobiltelefon.

KRITISK: Tidligere sjef for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, mener Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISK: Tidligere sjef for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, mener Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Iranske myndigheter har vært kjent med at Sandberg kom. Iransk etterretning er meget avansert og de har hatt alle muligheter til å hacke mobilen hans, sier den tidligere etterretningssjefen til NRK Dagsrevyen.

Sandberg har opplyst at telefonen lå i bagasjen store deler av turen.

Grandhagen sier iranske myndigheter vil være svært interessert i innholdet på en norsk statsråds telefon.

Mye informasjon

– På en mobiltelefon som Sandbergs så ligger det ganske mye informasjon. De vil være interessert i hele hans kontaktnett, mobiltelefonnummer, epostadresser, kalenderen, meldinger og i det hele tatt hans nettaktivitet, sier Grandhagen.

Fiskeridepartementet bekreftet torsdag ettermiddag til Dagbladet at Sandbergs mobiltelefon var installert regjeringens saksbehandlingssystem, som inneholder svært sensitiv informasjon om alt fra saker som er til behandling og regjeringsnotater.

Dømmekraft

– Det gjør det bare enda mer alvorlig og det viser hvorfor det er nødvendig med et meget strengt regime med strenge sikkerhetsregler når politikere og embertssmenn beveger seg inn i slike områder, sier han.

Grandhagen mener statsråden har utvist dårlig dømmekraft.

KLAR TALE: Pressen møtte Erna Solberg da hun besøkte Ekebergsletta under Norway Cup i dag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer

– Han er vel omtrent den eneste i verden som tror at en statsråd kan reise på en privatreise til et av de tre landene som listet i risikovurderingen til E-tjenesten og PST. Han har vært naiv og utvist usedvanlig dårlig dømmekraft, mener Grandhagen.

Fiskeriministeren innrømmet overfor Dagbladet torsdag ettermiddag at rutinene hadde sviktet.

- Jeg innrømmer selvfølgelig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefonen til Iran. Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhetsrutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Sandberg har foreløpig ikke kommentert Grandhagen-kritikken overfor NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!