Tidligere sjef i spesialpolitiet bak drapet

En tidligere sjef for en serbisk spesialpolitistyrke sto bak drapet på Serbias statsminister Zoran Djindjic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milorad Lukovic, bedre kjent som Legija, den tidligere sjefen for en serbisk spesialpolitienhet, skal ha ledet en gruppe på tjue personer som regjeringen mistenker for å stå bak drapet, ifølge melder den serbiske regjeringen i en kunngjøring.

- Drapet på statsminister Zoran Djindjic var et forsøk fra denne gruppen på å stanse kampen mot organisert kriminalitet, heter det videre.

Regjeringen mener at den mistenkte gruppen forsøkte «å utløse kaos og frykt i Serbia» ved å drepe statsministeren, skriver NTB.

Milorad Lukovic ledet de serbiske sikkerhetsstyrkene som opererte inne i Kosovo på 90-tallet. Han gikk tidligere under navnet Milorad Ulemek, men ble bare kalt "Legija". Gruppen han ledet gikk under kallenavnet "Frenki's Boys".

De serbiske sikkerhetsstyrkene var også de som forsynte de paramilitære gruppene i eks-joguslavia med våpen, skriver Human Right Watch i en rapport. En av gruppene som fikk våpen var Arkan's Tigre. Denne gruppen var sentral i de etniske rensingene i Kosovo.

Zoran Djindjic ble også utsatt for et attentatforsøk 22. februar i år. Da ble også Lukovic koblet til forsøket, gjennom sin kontakt med mannen som forsøkte å kjøre statsministeren i hjel, skriver den australske avisa The Age. Den gangen overlevde Djindjic på mirakuløst vis, sa øyenvitner. Men Lukovic har aldri blitt tiltalt for å ha stått bak eller medvirket til dette.

Lukovic har også blitt knyttet til direkte til de etniske rensingene i Kososvo på 90-tallet. Under rettssakene mot den tidligere presidenten Slobodan Milosevic i Haag, har Lukovics navn blitt hyppig nevnt.

Domstolen i Haag prøver å bevise at Lukovic og hans gruppe sto direkte under Milosevics kommando. Djindjic var en av de som frontet opposisjonen mot Slobodan Milosevic da han ble tvunget til å gå av i oktober 2000. Han har også gått i bresjen for et tettere samarbeid med FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

DREPT: Serbias statsminister Zoran Djindjic.