Tidligere skiskytterstjerne gikk på første tap i fjor

Tidligere skiskytter Halvard Hanevold tapte penger i aksjemarkedet i fjor. Hitill i år er aksjeporteføljen opp 3-4 millioner kroner.

SKISKYTTERPROFIL: Halvard Hanevold har stort sett gjort det godt i aksjemarkedet siden han la opp i 2010.
SKISKYTTERPROFIL: Halvard Hanevold har stort sett gjort det godt i aksjemarkedet siden han la opp i 2010.Vis mer

(Finansavisen): Halvard Hanevold har tjent 23 millioner kroner i aksjemarkedet etter han la opp som skiskytter i 2010.

I fjor tapte Hanevold for første gang penger og årsresultatet endte på minus 700.000 kroner. Avkastningen på aksjeporteføljen var på minus 2 prosent.

- Jeg er faktisk ganske fornøyd med resultatet i fjor, siden det var et vanskelig børsår, med kraftig kursfall i fjerde kvartal, sier han, og legger til:

- 2019 har hittil vært et bra og jeg er vel opp 3-4 millioner kroner.

Hanevold trekker frem sparebanker, Bonheur og Kitron som positive bidragsytere, mens B2Holding og Wilh. Wilhelmsen dro ned resultatet i fjor.

Ved utgangen av 2018 var balansen på 32,2 millioner kroner, hvorav 23,4 millioner kroner utgjorde egenkapital.

Usikker på markedet

Hanevold er usikker på hvilken retning aksjemarkedet skal ­bevege seg.

- Jeg har ikke et veldig bestemt markedssyn, men den seneste tiden har jeg redusert eksponeringen mot aksjemarkedet. Jeg hører at ekspertene sier vi er sent i sykelen og hvis veksten faller er det farlig. På en annen side er det lave renter og brukbar inntjening i selskapene, sier han.

Siden nyttår har den tidligere skiskytteren vektet seg opp ytterligere i Helgeland Sparebank, Sparebanken Sør og SpareBank 1 Telemark.

- Det er bankene jeg mener har lavest nedside. Jeg føler at aksjeporteføljen er robust og den vil tåle en trøkk.

- Et interessant case

I tillegg har Hanevold også nylig kjøpt aksjer i Europris og Multiconsult. Sistnevnte selskap har han spesielt troen på.

- Multiconsult er et interessant case. De seneste tre-fire årene har selskapet slitt med lav lønnsomhet. I forbindelse med børsnoteringen var virksomheten rigget for vekst, men ble tynget av oljenedturen. I tillegg slet selskapet med et svakt ERP-system. Nå er disse problemene borte og en ny ledelse er på plass.

Hanevold har en fundamental tilnærming til aksjemarkedet og prøver å finne selskaper med god ledelse, vekstmuligheter og en fornuftig prising.

- Jeg tenker at jeg eier selskaper og ikke aksjer. I min aksjeportefølje eier jeg mange mindre selskaper. Store likvide aksjer er blitt priset veldig høyt, siden store institusjonelle fond må eie det. I tillegg foretrekker jeg at selskapene jeg investerer i har en kapitallett forretningsmodell, sier han.

ESG-trend

- Den seneste tiden har jeg tenkt endel på hvordan ESG-fokuset vil påvirke aksjene jeg eier. Jeg hopper imidlertid ikke på dyre ESG-aksjer som for eksempel Tomra.

Den tidligere skiskytteren har én såkalt ESG (Environmental, Social and Governance)-aksje i porteføljen og det er Bonheur. Siden nyttår har aksjen klatret 69 prosent.

- De fleste forbinder selskapet med Fred Olsen Energy, men det er grønn energi og vindkraft som er virksomheten i dag. ­Aksjen handles for 160 kroner, men man kan sikkert regne inn verdier på mellom 280 og 300 kroner, sier han.

Flere økonominyheter:

Eiendomsmegler: - Har tatt et relativt kraftig prishopp oppover
Trygve Hegnar: Bøndene har vår fulle støtte