Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen (81) er død

Den tidligere Sp-lederen og statsråden er død.

BLE 81 ÅR: Sp-veteran Johan J. Jakobsen følger spent med på Senterpartiets valgvake i Ingeniørenes Hus under stortingsvalget i 2009. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
BLE 81 ÅR: Sp-veteran Johan J. Jakobsen følger spent med på Senterpartiets valgvake i Ingeniørenes Hus under stortingsvalget i 2009. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier Sp tar imot nyheten om Johan J. Jakobsens bortgang med stor sorg.

- Johan var lun, jordnær og brennende opptatt av å snakke hele Norges sak. Han hadde alltid et godt og uslitelig humør. Johan var en politiker som folk var glad i på tvers av politisk tilhørighet, sier Vedum om Senterparti-veteranen til NTB.

Jakobsen sovnet stille inn lørdag kveld etter en lengre tids sykeleie. Politikeren fra Spillum i Trøndelag utdannet seg til sivilagronom, før han tjente som Senterpartiets leder mellom 1979 og 1991. Jakobsen var innvalgt på Stortinget i 28 år, og i årene fra 1983 til 1986 var han samferdselsminister i Kåre Willochs regjering.

Han fungerte som Norges kommunalminister fra 1989 til 1990 i Jan P. Syses regjering.

- Ikke bare virket han samlende innad i partiet. Han hadde også en egen evne til å bygge broer til andre partier. Både i regjering og i opposisjon var han en mester i å forhandle og å finne løsninger. Løsninger som ga ham og Senterpartiet stor innflytelse i norsk politikk, sier Vedum.

- Mye av hans arbeid høster både landet og Senterpartiet fruktene av i dag. Hans innsats og evne til å løfte andre var avgjørende for at det ble et klart nei til norsk EU-medlemskap i 1994, avslutter Vedum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media