BLE 81 ÅR: Sp-veteran Johan J. Jakobsen følger spent med på Senterpartiets valgvake i Ingeniørenes Hus under stortingsvalget i 2009. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
BLE 81 ÅR: Sp-veteran Johan J. Jakobsen følger spent med på Senterpartiets valgvake i Ingeniørenes Hus under stortingsvalget i 2009. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen (81) er død

Den tidligere Sp-lederen og statsråden er død.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier Sp tar imot nyheten om Johan J. Jakobsens bortgang med stor sorg.

- Johan var lun, jordnær og brennende opptatt av å snakke hele Norges sak. Han hadde alltid et godt og uslitelig humør. Johan var en politiker som folk var glad i på tvers av politisk tilhørighet, sier Vedum om Senterparti-veteranen til NTB.

Jakobsen sovnet stille inn lørdag kveld etter en lengre tids sykeleie. Politikeren fra Spillum i Trøndelag utdannet seg til sivilagronom, før han tjente som Senterpartiets leder mellom 1979 og 1991. Jakobsen var innvalgt på Stortinget i 28 år, og i årene fra 1983 til 1986 var han samferdselsminister i Kåre Willochs regjering.

Han fungerte som Norges kommunalminister fra 1989 til 1990 i Jan P. Syses regjering.

- Ikke bare virket han samlende innad i partiet. Han hadde også en egen evne til å bygge broer til andre partier. Både i regjering og i opposisjon var han en mester i å forhandle og å finne løsninger. Løsninger som ga ham og Senterpartiet stor innflytelse i norsk politikk, sier Vedum.

- Mye av hans arbeid høster både landet og Senterpartiet fruktene av i dag. Hans innsats og evne til å løfte andre var avgjørende for at det ble et klart nei til norsk EU-medlemskap i 1994, avslutter Vedum.