Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Magnus Stangeland falt over bord

Tidligere Sp-representant og næringslivstopp (77) funnet nedkjølt på ubebodd øy

Har sittet der hele natta etter havari.

TIDLIGERE TOPP-POLITIKER: Magnus Stangeland er tidligere stortingsrepresentant for Sp. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TIDLIGERE TOPP-POLITIKER: Magnus Stangeland er tidligere stortingsrepresentant for Sp. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Sp-representant og og næringslivstopp Magnus Stangeland ble i formiddag funnet på ei ubebodd øy i hjemkommunen Austevoll i Hordaland, etter å ha vært savnet siden i går kveld. Det melder Bergens Tidende (BT), som har fått bekreftet identiteten fra Stangelands familie.

- Dette kunne gått så mye verre, og vi er kjempeglade for at det endte godt, sier Per Nordstrand, politioverbetjent i Austevoll, til Dagbladet.

Ifølge Nordstrands opplysninger falt 77-åringen over bord under en fisketur. Han kan ha ligget i vannet i opptil en time, i sterk strøm og vind, før han kom seg på land.

- Det ville ha vært en svært krevende opplevelse for både deg og meg. Men denne 77 år gamle mannen beholdt roen og kom seg på land. Det er en ganske fantastisk historie, sier politimannen.

Fant båten

Familien meldte ham savnet i dag, etter at han sist ble sett klokka 21 i går; lokale folk begynte å lete etter ham i morges. I 10.20-tida ble sjarken hans funnet med motoren i gang i fjæresteinene i Fugløysundet, mellom Austevolls to vestligste øyer Stolmen og Fugløy.

En halvtime etter ble 77-åringen funnet, sittende på den fraflyttede øya Fugløy. Helse Bergen melder at han er «lettere skadd».

- Vi fikk melding om en savnet person via politiet klokka 10.22, og en større leteaksjon med blant annet flere helikoptre og båter ble iverksatt. Klokka 10.50 fikk vi melding om at en sivil person i båt hadde funnet mannen. Han var nedkjølt, men tilsynelatende OK, og ble fraktet til sykehus for sjekk, opplyser Kjetil Hagen, redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, til Dagbladet.

- Måtte jobbe fort

Politioverbetjent Nordstrand vil ikke direkte stadfeste Stangelands identitet, men beskriver hendelsesforløpet slik:

- I 09.30-tida fikk vi melding om at en 77-årig mann ikke var kommet hjem etter fisketur. Vi tok kontakt med en lokal fisker, som kort tid etter fant båten, og en ganske storstilt aksjon ble satt i gang; vi skjønte at vi måtte jobbe fort, sier han.

Det var den samme fiskeren som fant båten, som fant Stangeland.

- Mannen var veldig lykkelig over å bli funnet og for å komme inn i varmen igjen, sier Nordstrand.

Politiet ved operasjonssentralen i Bergen opplyser til BT at 77-åringen var «oppegående og tilsnakkende» da han ble funnet, men avkjølt, og ble fraktet til den bebodde øya Stolmen. Etter en vurdering av helsepersonell ble han fraktet videre til Haukeland sykehus i Bergen.

- Det er jo snakk om en 77 år gammel mann, så helsepersonellet mente det var best å være på den helt sikre siden, sier politioverbetjent Nordstrand.

Mange roller

Stangeland har lang fartstid både som politiker og næringslivsleder. Han satt som ordfører i Austevoll mellom 1975 og 1981, og var innvalgt på Stortinget i perioden 1985-1997. Han engasjerte seg sterkt i samferdselspolitikk, og var mellom 1993 og 1997 leder i samferdselskomiteen.

77-åringen har mange verv i ulike selskaper. Mest kjent er hans tidligere posisjon som styreleder i offshoreselskapet Bergen Group. Han var president i Redningsselskapet fra 1999 til 2005, og styreleder i Posten i perioden 1999-2002.

Stangeland var tiltalt i den såkalte pensjonssaken, der tidligere stortingsrepresentanter var anklaget for å ha tatt ut urettmessig pensjon etter å ha gått av. Han ble dømt i tingretten, men frikjent i lagmannsretten i 2011.

Svært god svømmer

Stangeland er opprinnelig fra Stolmen, og er kystskipper og en svært erfaren båtfører og svømmer. Redaktør i lokalavisa Marsteinen, Trond Hagenes, er ikke i tvil om at dette sterkt har bidratt til sakens lykkelige utfall.

- Han var svømmeinstruktør på rekruttskolen på [marinebasen] Haakonsvern, og da han satt på Stortinget, startet han alltid dagen med en svømmetur i bassenget på Grand Hotel, sier Hagenes til Dagbladet.

Redaktøren påpeker at strømmen Fugløysundet er svært sterk.

- Her har Stangeland ligget og drevet i opptil en time, men likevel holdt hodet kaldt og brukt kunnskapen sin til å komme seg på land, sier Hagenes.