Tidligere Spetalen-rigg gikk rett til bunns

En av Øystein Stray Spetalens beste investeringer ligger nå på havets bunn.

SLAGSIDE: Perro Negro 6 er den samme riggen som Øystein Stray Spetalen solgte til Saipem i 2008. Nå ligger den på havets bunn.
SLAGSIDE: Perro Negro 6 er den samme riggen som Øystein Stray Spetalen solgte til Saipem i 2008. Nå ligger den på havets bunn.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Saipem meldte tidligere i ukene at den oppjekkbare riggen Perro Negro 6 hadde sunket utenfor Angola.

Riggen var i ferd med å bli posisjonert for boring utenfor munningen av Kongo elven. Under oppjekking ga havbunnen etter og kollapset, såkalt punch-through, under det ene av de tre riggbena.

Det ene benet på Perro Negro 6 tiltet og forårsaket skade på skroget. Den tok inn vann, fikk slagside, veltet og sank.

Verdier for anslagsvis 1,5 milliarder kroner gikk rett til bunns. 103 arbeidere var ombord da riggen begynte å krenge. En skal være savnet og 6 har fått mindre skader, meldte Saipem.

På 40 meters dyp
Det positive midt oppe i elendigheten er at det bare er 40 meter dypt der riggen ligger, men om det er mulig å berge riggen vites ennå ikke.

Saipem opplyser at de har forsikring som dekker tap av utstyr, fjerning av vrak og mulige miljømessige ødeleggelser.

Perro Negro 6 var på kontrakt for Chevron frem til litt inn i 2015 til en dagsrate på i overkant av 110.000 dollar dagen, ifølge Rigzone's RigLogix. Det tilsvarer 670.000 kroner dagen og 245 millioner kroner i året.

Med knapt to år igjen av kontrakten forsvinner trolig også inntekter for godt over 400 millioner kroner, dersom Saipem ikke raskt kommer opp med en erstatsningsrigg.

Tidligere Spetalen-rigg
Perro Negro 6 er identisk med riggen Standard Drilling 2 som investor Øystein Stray Spetalen solgte til Saipem i 2008.

Spetalen bekrefter at han har eid riggen og forteller til HegnarOnline at han kjøpte den i 2006 for 149 millioner dollar og solgte den til Saipem for 215 millioner dollar i 2008.

Gevinsten i norske kroner var dermed på rundt 400 millioner kroner og skal være en av de beste investeringene Spetalen har gjort.

KJEMPEGEVINST: Standard Drilling, med Øystein Stray Spetalen i spissen, tjente flere hundre millioner kroner i 2008 på riggen som sank utenfor Angola denne uken. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
KJEMPEGEVINST: Standard Drilling, med Øystein Stray Spetalen i spissen, tjente flere hundre millioner kroner i 2008 på riggen som sank utenfor Angola denne uken. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer