Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere SS-fangevokter angrer

En 93 år gammel tidligere fangevokter stilles for retten i Tyskland, tiltalt for medvirkning til over 5000 drap i en av nazistenes konsentrasjonsleirer.

RETTEN: 93 år gamle Bruno Dey ankom retten i rullestol, og han var iført hatt og solbriller mens han skjulte ansiktet bak en mappe. Foto: Daniel Bockwoldt/dpa via AP / NTB scanpix
RETTEN: 93 år gamle Bruno Dey ankom retten i rullestol, og han var iført hatt og solbriller mens han skjulte ansiktet bak en mappe. Foto: Daniel Bockwoldt/dpa via AP / NTB scanpix Vis mer

Rettssaken mot Bruno Dey startet torsdag. Han er tiltalt for medvirkning til at 5.230 mennesker ble drept da han var vakt i konsentrasjonsleiren Stutthof nær dagens Gdansk i Polen under andre verdenskrig.

Saken går for en ungdomsdomstol fordi Dey var 17 år gammel da han jobbet i leiren. 93-åringen satt i rullestol da han ankom rettslokalet i Hamburg, iført hatt og solbriller.

Dey insisterte på at han ikke deltok frivillig i handlingene, men ga uttrykk for anger.

- Det er det han sa da han ble utspurt: Han følte anger for det han gjorde, sier 93-åringens forsvarer Stefan Waterkamp.

- Det fremsto også som klart for ham at fangene ikke var i leiren fordi de var kriminelle, men at de var der på grunn av antisemittisme, rasisme og andre grunner. Han hadde medfølelse for dem. Men han så ikke seg selv i en posisjon der han kunne slippe dem fri, sier Waterkamp, som understreker at Dey «ikke sluttet seg frivillig til SS».

Påtalemyndigheten mener at Dey, som «SS-vakt i konsentrasjonsleiren Stutthof fra august 1944 til april 1944, skal ha bidratt med støtte til de grufulle drapene på jødiske fanger i særdeleshet».

93-åringen skal ha erkjent at han visste om gasskamrene, og at han så utsultede mennesker. Men han nekter straffskyld.

Jødiske grupper understreker betydningen av rettssaken, spesielt sett i lys av økende antisemittisme og høyreekstremisme i Europa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media