Tidligere statsminister i Australia Bob Hawke død

Den tidligere Labor-statsministeren i Australia, Bob Hawke, er død, 89 år gammel.

POPULÆR: Tidligere statsminister i Australia Bob Hawke er død. Foto: Mick Tsikas / AP / NTB scanpix
POPULÆR: Tidligere statsminister i Australia Bob Hawke er død. Foto: Mick Tsikas / AP / NTB scanpixVis mer

Bob Hawke er den statsministeren fra Labor som har sittet lengst i stillingen.

Han ble valgt og gjenvalgt som statsminister fire ganger på 80-tallet og tapte aldri et valg, men ble til slutt fjernet i et bakromskupp i partiet i 1991.

Han ble ansett for å være den typiske australier som framsto som en helt vanlig mann, med sine kvinnehistorier og alt, som velgerne tilga gang etter gang.

- Han var ekstremt populær blant kvinnelige velgere, og mennene likte ham også siden han var en sportsmann og var en svært effektiv fagforeningsleder. Han var virkelig Mister Populær, sier Susan Ryan, som var statsråd i en av hans regjeringer.

Han var aldri redd for å vise sine følelser, og hadde ingen problemer med å gråte for åpen scene hvis det var noe han var lei seg for, fra private ting til massakren på Den himmelske freds plass i Beijing. Og det ble akseptert.

Trass i sin fagforeningsbakgrunn bidro han til samarbeid mellom forretningslivet og fagbevegelsen og gjennomførte reformer som noen mente beveget Labor mot høyre.

Etter at han forlot politikken, gikk han inn i forretningslivet, blant annet som konsulent i Kina, og var en viktig pådriver for det robuste økonomiske samarbeidet mellom Australia og Kina.

(NTB)