Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere statsminister Odvar Nordli er død

Odvar Nordli gikk bort i kveld, 90 år gammel.

DØDE I KVELD: Odvar Nordli er død. På bildet er Nordli avbildet med Trygve Bratteli. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix
DØDE I KVELD: Odvar Nordli er død. På bildet er Nordli avbildet med Trygve Bratteli. Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere statsminister Odvar Nordli gikk bort i kveld. Våre varmeste tanker går til familien, sier Arbeiderpartiets (AP) leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding til Dagbladet.

AP-lederen sier at med Nordlis bortgang har en av de store lederne i arbeiderbevegelsen gått bort, 90 år gammel.

- Han var den jordnære, folkekjære politikeren som representerte det ekte sosialdemokratiet. Han gjorde en stor innsats for Arbeiderpartiet, men også for Norge. Vi husker ham som den slagkraftige retorikeren, men først og fremst som en politiker med sterk folkelig forankring, sier Støre.

NORDLI OG MOR TERESA: Statsminister Odvar Nordli (Ap) hilser på Mor Teresa under mottagelsen på Hotel Continental etter seremonien i Universitetets Aula der hun mottok Nobels fredspris. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
NORDLI OG MOR TERESA: Statsminister Odvar Nordli (Ap) hilser på Mor Teresa under mottagelsen på Hotel Continental etter seremonien i Universitetets Aula der hun mottok Nobels fredspris. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Vis mer

Rost av folket

HYLLES: I dag sier politikere over hele landet farvel til Odvar Nordli. Her er han avbildet i sitt eget hjem, 79 år gammel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HYLLES: I dag sier politikere over hele landet farvel til Odvar Nordli. Her er han avbildet i sitt eget hjem, 79 år gammel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Nordli var Norges statsminister for AP i fem år fra 1976. Han var statsminister i to perioder, og i den første perioden ble han rost av folket og partifeller for innsatsen.

- Hans gjerning som stortingsrepresentant, statsråd og statsminister vil bli stående i Arbeiderpartiets historie. Han representerte hele landet, men vi vet at han alltid hadde hjertet sitt i Hedmark og på Stange. Jeg har gode minner fra samtaler med han i hans hjem på Stange, sier Støre.

Politikere over hele landet sier nå farvel til 90-åringen. På Facebook skriver tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, en hyllest om at Nordli vil bli dypt savnet.

- Det går en rød tråd gjennom livet hans: Alltid stille opp for dem som trenger det. Aldri glemme hvor man kommer fra. De med sterkest rygg, skal bære den tyngste børa. Han var hedmarkingen og internasjonalisten som ble Norges statsminister. En mann med vanlige meninger, og uvanlige evner har gått bort. Jeg vil savne den lune humoren, den menneskelige varmen og det brennende engasjementet, skriver Stoltenberg.

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H), minnes ifølge NTB Nordli som en «fremragende mann og en meget dyktig statsminister».

- Jeg husker Nordli som en meget dyktig statsminister som fikk et vanskelig oppdrag. Jeg kan vel ikke si at vi direkte samarbeidet, siden vi var på hver vår side. Men forholdet var likevel preget av et så godt samarbeid som det kan være mellom opposisjon og regjering, sier Willoch til nyhetsbyrået.

- Det var veldig fint å ha ham som kollega. Han var i det hele tatt en veldig fin mann, sier Willoch.


- En snill mann

Eskil Pedersen, bystyremedlem i Oslo AP kastet seg også på avskjeden.

- Hvil i fred, Odvar Nordli. Norge og dagens generasjoner har mye å takke deg for, skriver han på Twitter.

Forfatter og tidligere AP-politiker, Anne Holt beskriver Nordli som en mann med solidaritet i ryggmargen.

- Odvar Nordli hadde øyne som bar ansvar i seg. Han var ganske vakkert gammeldags, og statsminister i 152 år, slik jeg husker ham. Litt som et trygt skogsus over lydsporet i livet til min generasjon. Solidaritet lå støpt inn i kinnbena hans. Jeg aner selvsagt ikke, jeg var fortsatt ung da, og min type ungdom visste alt og først og fremst ingenting, men jeg tenker at han var ekte snill. Sånn man blir i innlandet, innbiller jeg meg. Fordi jeg aldri har bodd der, kanskje, men blås i det. Måtte han hvile i fred og stor ære, skriver hun på Facebook.

Andre omtaler Nordli som et av sine livs store forbilder. En mann som stod opp for urett:

- Hvil i fred, Odvar Nordli. Samfylking og et av mitt livs store politiske forbilder. Abortlov og arbeidsmiljølov er bare noen av de store sakene fra hans statsministerperiode, skriver AP-politikeren Snorre Wikstrøm på Twitter.

24 år på Stortinget

BRATTELI OG NORDLI: Statsminister Trygve Bratteli (t.v.) og parlamentarisk leder Odvar Nordli. FOTO: Erik Thorberg / NTB scanpix
BRATTELI OG NORDLI: Statsminister Trygve Bratteli (t.v.) og parlamentarisk leder Odvar Nordli. FOTO: Erik Thorberg / NTB scanpix Vis mer

I midten av statsministerperioden møtte Nordli på kriser og interne kamper. Dette førte til at han valgte å gå av som statsminister i 1981.

Det samme året ble han avløst av Gro Harlem Brundtland.

Før statsministerposten var han statsråd i kommunal- og arbeidsdepartementet i Trygve Brattelis første regjering på starten av 1970-tallet. Nordli var representant på Stortinget fra 1961 til 1985, og var parlamentarisk leder i partiets stortingsgrunne fra 1973 til 1976.

Han har i tillegg vært visepresident på Stortinget.

I 1994 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs orden, en utmerkelse han mottok for samfunnsnyttig virke.

I 1953 giftet han seg med Marit Haraseth.

Dagbladet kommer tilbake med mer

LANG KARRIERE: Odvar Nordli tilbrakte tilsammen 24 år på Stortinget. I dag døde han, 90 år gammel. 

Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LANG KARRIERE: Odvar Nordli tilbrakte tilsammen 24 år på Stortinget. I dag døde han, 90 år gammel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!