Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere statssekretær dømt til halvannet års fengsel

Retten trodde ikke på mobilgründer Trygve Tamburstuen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gründer og tidligere Ap-statssekretær Trygve Tamburstuen ble i dag dømt til to års fengsel, hvorav et halvt år ble gjort betinget.

I tillegg får mannen som grunnla og ledet NetCom og Sense Communications inndratt 3,73 millioner kroner, og må betale saksomkostninger på 25 000 kroner.

Tamburstuen var tiltalt for å ha utvist grovt utroskap mot selskapet WorldCom, som ble etablert for å bygge opp et GSM mobiltelefonnett i Ghana.

Mente han fikk pengene

Uengheten mellom den tiltalte og påtalemyndigheten dreide seg om et omstridt aksjesalg i 2001.

Tamburstuen solgte i 2001 aksjer i det ghanesiske mobileventyret ScanCom, mens aksjene stod bokført i WorldCom, hvor han selv var medeier. I dommen ble det lagt vekt på at Tamburstuen hele tiden visste at aksjene i ScanCom var eid av WorldCom.

Tamburstuen har benektet at han solgte aksjene, og sier at de inngikk som sikkerhet i en avtale som skulle belønne hans innsats som styreleder og gründer i Ghana.

Tingretten trodde ikke på mobilgründerens forklaring om at vederlaget for aksjesalget ble gitt til ham som lån som senere ble ettergitt, fordi han hadde jobbet som styreformann i Scancom.


Til seg selv

Tvert imot mente retten at han hadde stukket pengene i egen lomme uten å føre salgsgevinsten opp i regnskapet eller melde ifra til likningsmyndighetene.

Derfor ble Tamburstuen også dømt for brudd på liknings- og regnskapsloven. I sin begrunnelse for dommen skriver tingretten:

«Utroskapet er grovt både på grunn av beløpets størrelse og fordi det er utøvd ved misbruk av stillingen som styreleder og daglig leder i WorldCom.»

Anket dommen

Dommen som falt i Oslo tingrett i dag, var strengere enn aktor Petter Nordengs påstand, som var to års fengsel, med ett års betinget fengsel.

Tamburstuen valgte imidlertid å anke dommen på stedet, ifølge hans forsvarer Bjørn Stordrange.

- Dommen er etter mitt syn svært ensidig. Det er både vitneutsagn og dokumentbevis som underbygger Tamburstuens forståelse av saken. Jeg er forbauset over at retten ikke en gang har drøftet disse forhold. Det er derfor naturlig å anke denne saken, sier Stordrange til Næringsliv24.

FIKK HALVANNET ÅRS FENGSEL: Tidligere Ap-statssekretær Trygve Tamburstuen.