Tidligere stortingsrepresentant Jan Simonsen er død

Den tidligere Frp- og Demokratene-politikeren har dødd etter lengre tids kreftsykdom, uttaler hans bror.

AVDØD: Jan Simonsen var folkevalgt for Rogaland fra 1989-2005. Her fra 2007, da han debuterte som krimforfatter med «Døden på Stortinget». Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
AVDØD: Jan Simonsen var folkevalgt for Rogaland fra 1989-2005. Her fra 2007, da han debuterte som krimforfatter med «Døden på Stortinget». Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Tidligere stortingsrepresentant Jan Simonsen er død, 66 år gammel.

- Han er død etter lengre tids kreftsykdom, opplyser hans bror Åge Simonsen til NTB.

Han representerte Rogaland for Fremskrittspartiet fra 1989-2001. Fra 2001-2005 var han uavhengig på tinget.

Han hadde verv som nestleder i Frp 1991-1993, og var nestleder i Demokratene fra 2003-2004.

- Han var ikke redd for å dø

Vidar Kleppe er politisk nestleder i Demokratene, og husker Simonsen både politisk og personlig. De har kjent hverandre i førti år.

- Han var alltid optimistisk og alltid rettferdig. En hedersmann, et flott menneske og en god venn, sier Kleppe til Dagbladet.

Vidar Kleppe, politisk nestleder i partiet Demokratene. Her fra 2006.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
Vidar Kleppe, politisk nestleder i partiet Demokratene. Her fra 2006. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Simonsen var Kleppes forlover da han giftet seg i 1992.

- Og det ekteskapet har holdt seg! Jeg har jo kjent Jan siden tidlig på 1980-tallet, og hatt et nært forhold til ham som venn og kollega på Stortinget.

Kleppe forteller at han besøkte Simonsen seinest på torsdag.

- Han tok sykdommen med fatning. Han var opptatt av at norske mennesker med slike kreftdiagnoser skulle få den beste behandlingen, og han sto på til det siste. Seinest på torsdag viste han at han hadde et harmonisk forhold til kreftsykdommen - Jan var ikke redd for å dø, sier Kleppe.

Viktig for Demokratene

Demokratene-nestlederen gir Simonsen mye av æren for å bygge opp Demokratene etter at han ble presset ut av Fremskrittspartiet.

- Han var et veldig godt og inkluderende menneske, som var opptatt av de svake i samfunnet. Han var også en uredd politiker, som da han kom på kant med Carl I. Hagen. Han var alltid optimistisk, og sto på videre - han har bidratt mye til at Demokratene er det partiet det er i dag, sier han om sin avdøde venn, og fortsetter:

- Han har levd et rikt og godt liv, og har masse venner i inn- og utland. Den siste tiden kunne han ikke reise og besøke dem, og det var kanskje det han syntes var verst - kreftkuren holdt ham hjemme.

Etter den politiske karrieren har Jan Simonsen vært både frilansjournalist og forfatter.