TRAKK SEG: Tidligere SU-leder Andreas Halse trekker seg som sentralstyrekandidat fra talerstolen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRAKK SEG: Tidligere SU-leder Andreas Halse trekker seg som sentralstyrekandidat fra talerstolen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Tidligere SU-leder trakk sentralstyre-kandidatur fra talerstolen - for å øke kvinneandelen i SV-ledelsen

Refser SV for å ikke fremme unge kvinner til toppverv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere SU-leder Andreas Halse trakk søndag ettermiddag sitt kandidatur til SVs sentralstyre fra landsmøtets talerstol. Halse var av valgkomiteen innstilt som 1. vara.

- Jeg ska være litt ærlig. Det trengs mer i ærlighet i politikken. I går hadde vi en debatt om at vi ville ha unge kvinner opp og fram i dette partiet. Det er noe som forplikter, det er en sak hvor handling teller mer enn ord. Det er en sak hvor jeg ikke har lyst til å se på at en av de aller dyktigste politikerne vi har i dette partiet, ikke blir funnet plass til i en valgprosess. Det er ingen hemmelighet at jeg ikke alltid har vært enig i de retningsvalgene partiet tar nå. Jeg mener likevel det er viktig å beholde en bredde i partiets ledelse. Jeg trekker derfor mitt kandidatur til sentralstyret og oppfordrer salen til enstemmig å velge inn Mina Finstad Berg, sa Halse i et følesladet innlegg.

Fløykamp Som Dagbladet skrev i går, har valget av nytt sentralstyre vært preget både av en fløystrid og en geografisk dragkamp. Gjennom landsmøtet har det foregått en nervøs personkamp i kulissene: En venstrefløy har kjempet for å berge tidligere SU-leder og statssekretær Ingrid Fiskaas plass på sentralstyret, mens en sentrum-høyrefløy har borget for kandidaturene til Halse og tidligere SU-generalsekretær Mina Finstad Berg.

Berg var først innstilt som sentralstyremedlem av den forberedende valgkomiteen, men ble vraket av den nye valgkomiteen som ble konstituert på landsmøtet.

Men etter at Halse trakk sitt kandidatur, ble Berg valgt i hans sted som møtende vararepresentant.

Mangårig sentralstyremedlem Fiskaa - som først ble vraket av den forberedende valgkomiteen - fikk beholde sin sentralstyreplass. Tidligere Zero-nestleder Kari Elisabeth Kaski ble valgt som ny partisekretær. Den geografiske dragkampen sørget for at Nord-Norge fikk Pitbull Terje-forfatter Endre Lund Eriksen fra Trømsø inn i sentralstyret. Marthe Hammer, partiets kvinnepolitiske leder fra Hordaland, ble også gjenvalgt.

Kvoteringsdebatt Et forslag om å øke kvinnekravet fra 40 til 50 prosent i SVs valgte organ skapte stor debatt under partiets landsmøte lørdag. Forslaget ble blant annet støttet av Snorre Valen. Forslaget ble nedstemt.

- Jeg ønsker at det skal være minst halvparten kvinner i alle valgte organ i SV. Jeg vet godt selv hvordan det er å kunne surfe oppover i SV som mann. Jeg får mer skryt enn mange av de jentene jeg har vært politisk aktiv sammen med, jeg slipper å få spørsmål om hvorfor jeg ikke har fått barn selv om jeg har passert 30 - jeg behandles rett og slett annerledes fordi jeg er mann, sa han til NRK i går.

Valen sitter selv på Stortinget for Sør-Trøndelag og i SVs sentralstyre.

Tok selvkritikk SVs landmøte vedtok søndag blant annet en klar formulering om at partiet er mot norsk medlemskap i NATO. Fiskaa fra Rogaland fikk flertall i landsmøtesalen for en spissere ordlyd enn formuleringen redaksjonskomiteen hadde foreslått. Partiet tok også selvkritikk om Libya-krigen. «FN-mandat er ikke noen garanti for at krigsdeltagelse er riktig, noe Libya-krigen ble et eksempel på», heter det i SVs  ferske vedtak.

I 2011 støttet SVs landsmøte og SV-leder Audun Lysbakken (da som nestleder) norsk krigføring i Libya etter at den rødgrønne regjeringen hadde gått inn for dette. Etter vedtaket i dag ville ikke Lysbakken være med på at det medfører en korreks av partiledelsen:

- Jeg stemte for det vedtaket. Det er en helt korrekt oppsummering og omtrent det samme som står i min bok. Der skriver jeg at jeg er i tvil om det var riktig å gå inn i første omgang, det kommer jeg alltid til å være i tvil om. Men det jeg ikke er i tvil om er at det var riktig å trekke flyene ut igjen, fordi det mandatet FN ga ble strukket i en retning vi mente gikk alt for langt. Derfor stemte SV for at de norske flyene ble hentet hjem tidlig, sa han til pressen i etterkant.

Landsmøtet vedtok også at SV skal jobbe for å stoppe kjøpet av JSF-jagerfly, og at en nasjonal tannhelsereform skal være en av hovedsatsingene før stortingsvalget i 2017. Et forslag om at SV skulle arbeide å stanse all norsk våpeneksport ble stemt ned.