KRITISERER KOMMISJONEN:
Tidligere departementsråd, Karin Moe Røisland, mener Gjørv-kommisjonen på tynt grunnlag har trukket konklusjoner om fornyingsministerens evne til å ta ansvar.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KRITISERER KOMMISJONEN: Tidligere departementsråd, Karin Moe Røisland, mener Gjørv-kommisjonen på tynt grunnlag har trukket konklusjoner om fornyingsministerens evne til å ta ansvar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Tidligere toppbyråkrat kritiserer Gjørv-kommisjonen

- Har konkludert på tynt grunnlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere departementsråd i Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD), Karin Moe Røisland, mener Gjørv-kommisjonen har trukket konklusjoner på tynt grunnlag.

- Dette gjelder konklusjonen om at statsråden ikke var i stand til å ta ansvar i forbindelse med stenging av Grubbegata. Jeg mener statsrådene tok sitt ansvar når de måtte det, sier Røisland til Dagbladet etter at hun er ferdig med å forklare seg for Kontroll- og konstitusjonskomiteen i dag.

- Kunne ikke gjøre mer Dette poenget var den pensjonerte toppbyråkraten også inne på i slutten av sin forklaring i 22- juli-høringen:

- Jeg vil understreke at jeg mener at statsrådene ikke hadde mulighet til å influere saken mer enn de gjorde, sa hun til komitémedlemmene.

Røisland er i mange av forklaringene til 22. juli-kommisjonen blitt trukket fram som syndebukk for at nødvendige sikkerhetstiltak ikke var på plass før Anders Behring Breivik plasserte bombebilen i Regjeringskvartalet 22. juli i fjor.

- Hva tenker du om dette?

- Det er på en måte en menneskelig ting å skyve ansvaret over på andre. Det har ikke jeg tenkt til å gjøre, så derfor ønsker jeg ikke å kommentere dette nærmere, sier hun.

- Allment kjent Under høringen i dag, erkjente den tidligere departementsråden at det var hun som hadde ansvar for å gi statsråd Rigmor Aasrud den nødvendige informasjonen om sikkerhetsprosjektet. Hun sa at Aasrud fikk generell orientering om Grubbegata da hun tiltrådte som fornyingsminister i oktober 2009.

- Men det så ut til at dette kom til å gå på skinner, i og med at Plan- og bygningsetaten hadde innstilt på stengning, sa Røisland.

Hun påpekte også at den motstanden mot stengningen av Grubbegata hadde vært mye omtalt i mediene, og at statsråden burde kjenne til denne striden.

GRILLET I DAG: Tidligere departementsråd, Karin Moe Røisland, hilser på leder i komiteen, Anders Anundsen, og Martin Kolberg under den åpne høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
GRILLET I DAG: Tidligere departementsråd, Karin Moe Røisland, hilser på leder i komiteen, Anders Anundsen, og Martin Kolberg under den åpne høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Samtidig mener jeg det ikke var så mye statsråden kunne ha gjort for å framskynde prosessen på det tidspunktet der, sa hun.

- Har du tenkt på at dine holdninger kan ha smittet over på at statsråden ikke tok dette alvorlig, spurte Per Christian Foss (H).

- Med dette mener du at statsråden og jeg har hatt et slapt forhold til dette, og det er jeg ikke enig i, svarte hun.

Uklare ansvarsforhold I sin forklaring til Gjørv-kommisjonen, har Røisland tidligere sagt at hun oppfattet ansvarsfordelingen knyttet til sikkerheten i Regjeringskvartalet som uklar. Dette gikk hun tilbake på i dag.

- Det jeg sier er at er at sikringsprosjektet, sikring av bygninger og fellesarealer har vært og er FADs ansvar. Tidligere snakket jeg om sikkerheten i Regjeringskvartalet i en videre forstand, sa hun.

- Men det er blitt mye bedre. Jeg synes det er blitt klarere og klarere de siste åra.

INFORMERTE STATSRÅDEN: Rigmor Aasrud fikk overordnet informasjon om stengningen av Grubbegata da hun ble fornyingsminister, ifølge hennes tidligere departementsråd. Foto: Agnete Brun
INFORMERTE STATSRÅDEN: Rigmor Aasrud fikk overordnet informasjon om stengningen av Grubbegata da hun ble fornyingsminister, ifølge hennes tidligere departementsråd. Foto: Agnete Brun Vis mer