Tidligere Treholt-spaner endrer forklaring

Sier til NRK at han ble misforstått.

TEIPE ELLER IKKE TEIPE?: Treholt fotografert på vei ut av en drosje på Fornebu den dagen han ble pågrepet. Bildet er tatt fra en ventende bil. 
Tjenestemenn fra POT og en rekke andre politifolk fra Oslo politidistrikt fulgte Treholt fra han forlot sin arbeidsplass i UD til han ankom avgangshallen på Fornebu, hvor han ble pågrepet 20. januar 1984. I det siste har en manglende teipbit på kofferten skapt spekulasjoner om pengebeviset i spionsaken.  
 Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
TEIPE ELLER IKKE TEIPE?: Treholt fotografert på vei ut av en drosje på Fornebu den dagen han ble pågrepet. Bildet er tatt fra en ventende bil. Tjenestemenn fra POT og en rekke andre politifolk fra Oslo politidistrikt fulgte Treholt fra han forlot sin arbeidsplass i UD til han ankom avgangshallen på Fornebu, hvor han ble pågrepet 20. januar 1984. I det siste har en manglende teipbit på kofferten skapt spekulasjoner om pengebeviset i spionsaken. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den tidligere politimannen sier til NRK at han ikke er sikker på om det ble jukset med bevis. Mannen sier han er blitt misforstått.

Se hele intervjuet her!

I Aftenposten forrige lørdag ble det hevdet at overvåkningstjenesten jukset med bevis for å få Arne Treholt dømt for spionasje i juni 1985. Hovedkilden var den tidligere politispaneren. Han er nå ikke lenger sikker på at han mente at bevis ble fabrikkert.

— Nå har vi i en uke gått rundt og trodd at det er blitt fabrikkert bevis, at du er kilden til det, og at du er sikker på det. Men det har altså vært feil?, spør NRK. 

— Ja, man må si det slik, sier spaneren.

— Jeg mener jeg aldri har sagt med sikkerhet at det ble fabrikkert bevis, sier spaneren til NRK. Mannen avviser at han korrigerer uttalelsene fordi han er sliten.

Dette sa spaneren til Aftenposten:

- En dag kom etterforskningslederen i Treholt-saken inn under lunsjen og sa at nå skulle han i banken og låne dollar for å ta bilde. Dette var etter at Treholt var arrestert, men før rettssaken.

Aftenposten spør han videre om han er sikker på tidspunktet, at det var før rettsaken. Ja, svarer han. Videre spør de om han ikke blander dette sammen med den lovlige rekonstruksjonen som ble foretatt etter rettssaken i forbindelse med bevisopptak for Høyesterett?

- Nei, nei. Dette var før rettssaken, svarer mannen.

Mannen forteller videre at han reagerte på det etterforskningslederen gjorde.

- Jo, jeg sa at slikt kan vi ikke gjøre. Jeg husker jeg sa da, eller muligens litt senere, at dette var brudd på strafferettslige regler.

- Ble du overrasket over hva etterforskningslederen sa?, spør Aftenposten videre.

- Jo, nei. Det ble jo tatt noen snarveier i POT.

I går sa eks-spaneren til Dagsrevyen at han holdt fast på sin versjon, samt han fryktet for sitt eget liv.

Tidspunkt svært viktig Det spaneren sa til Aftenposten for en uke siden var at han var helt sikker på at sjefen hans i POT under etterforskningen sa til ham at han skulle ut i banken å låne dollar for å lage bevis mot Treholt, og at dette ble sagt før rettssaken mot Treholt.

Nå er han ikke sikker på det lenger, og heller ikke sikker på at pengebeviset er jukset med, selv om han likevel sier han har sagt sannheten i alle intervjuene.

At det var før rettssaken ble eksspaneren presset på av Aftenpostens journalister, og han bekreftet det. Tidsperspektivet var avgjørende fordi det har hele tiden vært kjent at POT laget en legal rekonstruksjon av pengebeviset etter at Treholt var arrestert. Om spaneren nå mener at det han har hørt er at POT-lederen gikk ut og lånte dollar etter Treholt-arrestasjonen, er det altså ikke noen sensasjonell opplysning. Dette har vært kjent i alle år at POT laget denne rekonstruksjonen.

Har et annet POT-vitne igjen
Dermed står Treholtleiren igjen med den andre POT-spaneren som i boka «Forfalskningen» også sier at pengebeviset er falskt. Mannen vil ikke stå fram med navn og vil heller ikke vitne i saken. Opplysningene han gir er sparsomme, han peker forfatterne i retning, så må selv de finne ut hvordan forfalskningen skjedde selv.
Forfatterne lander på det såkalte teipbeviset, som går ut på at kofferten til Treholt har en teipbit på seg på alle bildene POT tok av den. Denne teipbiten er fortsatt på kofferten i dag. Men på arrestasjonen på Fornebu i januar 1984 var det ingen teipbit der, ifølge to fotoeksperter som bidrar i boka. Det betyr ifølge forfatterne at bildene av kofferten med pengene i er tatt av POT etter arrestasjonen av Treholt, og ikke under ransakingen i 1983, som POT hevder.

I tillegg finner forfatterne parkett på pengebevisbildene, noe de ikke mener det var i Treholts soverom i 1983.

Aftenposten: - Vanskelig å tolke Aftenpostens nyhetsredaktør Ole Erik Almlid sier de har hatt jevnlig kontakt med Treholt-spaneren siden de trykket intervjuet. Alle sitatene ble også gjennomlest og godtatt.

- Det er vanskelig å tolke hva han trekker tilbake og hva som er misforstått. Han kritiserer ikke Aftenposten, sånn som jeg opplever det, sier Almlid til Dagbladet.

Almlid presiserer at spaneren aldri har sagt at han selv så at bevisene ble forfalsket.

- Han har hele tiden sagt at han hørte det skulle bli gjort.

- Sjekket dere bakgrunnen til Treholt-spaneren godt nok før dere trykket intervjuet?

- Vi sjekket kilden godt, sier Aftenpostens nyhetsredaktør Ole Erik Almlid.